Huawei е лидер по сключени 5G сделки въпреки санкциите на САЩ

Основните конкуренти изостават, според официално оповестените към момента данни

Huawei е лидер по сключени 5G сделки въпреки санкциите на САЩ

Снимка: БТА

Huawei е сключила над 50 търговски 5G договора в световен мащаб, въпреки че компанията е блокирана от някои от големите пазари и на фона на продължаващия натиск от САЩ, пише CNBC. Китайският играч изпреварва и конкурентите си Nokia и Ericsson, става ясно от последните им публично оповестени договори. 

Двете европейски компании са отказали коментар по въпроса. През юли Nokia заяви, че има 45 търговски 5G сделки, докато Ericsson – 24. 

Следващото 5G поколение мобилни мрежи обещава да предложи свръхбързи скорости за пренос на данни. Благодарение на новите възможности ще се отвори хоризонт пред разгръщането на технологични иновации в сферата на IoT (Интернет на нещата), безпилотни превозни средства, виртуална реалности и др. 

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и е считан за най-напреднал в разработките си в тази сфера. Погната от САЩ заради опасения, свързани с киберсигурността, компанията е ефективно блокирана на големи пазари като Япония и Австралия, но и не особено желана на редица други. 

На фона на тази криза гигантът демонстрира амбиция за сключване на сделки с големи мобилни оператори. Задачата на пръв поглед изглежда трудна, тъй като администрацията на Доналд Тръмп настоява пред съюзниците си по света да изключат Huawei от бъдещите 5G мрежи. 

В понеделник САЩ и Полша подписаха споразумение за създаване на по-строги предписания за компаниите, искащи да станат част от 5G бъдещето. Едно от изискванията ще е свързано с това доставчикът на оборудване да не подлежи на контрол от чуждо правителство. Макар да не се споменава името му, индиректно се визира Huawei. 

Основното опасение, което тиражира САЩ по адрес на китайския бранд, е, че оборудването му предлага тайни вратички, през които властите в Пекин могат да извършват корпоративен и национален шпионаж. Huawei многократно отрича обвиненията. 

„5G продуктите на Huawei са водещи в света, с най-високо ниво на зрялост по отношение на комерсиализацията. И Huawei ще продължи да развива своята 5G технология постоянно“, коментира Уилям Шу, един от директорите на борда на Huawei. 

Европа се превърна в ключово поле на битка. Някои държави тук все още обмислят позициите си спрямо Huawei, а решението им ще се отрази и на други пазари. В Германия няма забрана за използването на марката, но Великобритания тепърва ще обяви как ще процедира, въпреки че един от най-големите мобилни оператори в страната – EE, заяви, че ще работи с китайския играч. 

На въпрос дали американските рестрикции може повлияят на мнението на други страни в Европа по отношение на Huawei, Шу отвръща, че не се притеснява. „Не сме загрижени за това, тъй като плавната имплементация с ЕЕ ще послужи за пример“, коментира той пред CNBC. 

Huawei засега устоява на напрежението от САЩ, като дори съобщи, че приходите през първата половин година на 2019 г. са се увеличили с 23%. Въпреки това производителят е изправен пред редица буреносни ветрове на фона на забраната американските компании да търгуват с китайския си партньор. 

Все пак стабилизацията за Huawei е много по-вероятно да се окаже временна и негативните ефекти да се проявят през идните месеци. Това се очаква да проличи още с лансирането на флагмана Mate 30, който ще дебютира в Мюнхен на 19 септември. Слуховете са, че устройството може да стъпи на пазара без приложенията на Google. 

От своя страна, Шу приветства американските компании и доставчици да продължат да предоставят продуктите и компонентите си на Huawei. Попитан какво ще се случи, ако тези компании не могат да му продават продуктите си в по-дългосрочен план, той казва, че това всъщност вече се случва, а компанията продължава да расте. 

Коментари: 0