Huawei предлага решения за умни и модерни български градове

Позиционираме се на второ място на пазара на устройства в страната

Джейсън Лий, генерален мениджър на „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД:

Huawei предлага решения за умни и модерни български градове
От влизането на Huawei на българския пазар и през тринадесетте години развитие в България, Huawei сега е водещ доставчик на ИКТ решения чрез сътрудничеството със стратегически партньори. Решенията, предлагани от Huawei, не само улесняват живота на българите, но и едновременно с това реализират нашия стремеж да изпълним своите отговорности към бизнеса, обществото и гражданите.

Г-н Лий, разкажете повече за дейността на Huawei и „Хуауей Технолоджис България“.

Компанията ни е създадена през 1988 г. Тя е сравнително млада, но за тези едва 30 години отбелязваме много голям ръст.  В момента имаме водеща позиция в света в сферата на телекомуникациите. Една трета от технологичните решения в света са на Huawei. Имаме 180 000 служители и 80 000 от тях се занимават с изследвания и разработки (R&D). Една десета от приходите ни се влагат в R&D и сме сред 10-те компании в света, които най-много инвестират в нови разработки и иновации.

От 2000 г. присъстваме в Европа, а в България открихме своя офис през 2004 г., преди 13 години. Тук работим и с трите мобилни оператора. Имаме над  50% пазарен дял в страната. Започнахме първоначално с бизнеса ни за крайни клиенти, предлагайки нашите устройства, които са много предпочитани.

Позиционираме се на второ място на пазара на устройства в страната.

През миналата година започнахме активна дейност и с насоченост към публичния и корпоративния сектор,  предлагайки решения за внедряване на концепцията за “Умни градове” (Smart Cities). Сега е моментът да се работи в тази насока, а ние вярваме, че можем да допринесем за това хората в България да живеят в по-умни и модерни градове. Надяваме се до края на тази и в началото на следващата година да започнат няколко големи публични проекта в тази сфера, в които да се включим.

България има амбициите да се превърне в дигитална столица на Европа. Вярвате ли, че страната ни има този потенциал?


Тук съм вече 8 месеца и съм убеден, че България е отлично място за инвестиции. В страната има много хора с отлична подготовка и умения, наистина сте страна на таланти. Трябва обаче да имате и правилна и ясна стратегия за развитие. Убеден съм, че и гражданите, и администрацията имат желанието да развиват градовете и да ги превръщат в по-добро място за живеене. България, като част от Европейския съюз, може да получи и сериозна европейска подкрепа, и има потенциала да се превърне в център на ИТ индустрията в Европа.

Много компании от ИКТ сектора инвестират в подготовка на кадри. Вие работите ли в тази насока?

В сравнение с други държави, положението в България засега е добро. Имате отлично ниво на образование и трябва да имате повече вяра в собствените си таланти.

Huawei има собствена образователна програма - Seeds for the Future program, която се реализира и в България в последните две години. Всяка година десетима студенти от различни български университети провеждат обучения и тренинги в Китай и ще проведем тази програма и тази година.

Виждам промяната в България. Правим много интервюта с български специалисти, които учат и работят извън страната - в Германия, в САЩ. Те всички имат желание да се върнат и да работят в България. И вярвам, че заедно държавата, бизнесът и гражданите могат да направят така, че тези хора да имат тук подходящи условия, и те ще се върнат.

Интервюто е част от специалното издание "Успешните компании".
Коментари: 0