Хуманоидът Sophia влиза в масово производство през 2021 г.

Пандемията от COVID-19 може да даде тласък на използването на роботи

Хуманоидът Sophia влиза в масово производство през 2021 г.

Снимка: Красимир Свраков

Хуманоидът Sophia се появи през 2016 г. и бързо привлече световното внимание. Сега компанията разработчик има идея да започне масово производство на роботи до края на годината. Ходът идва на фона на пандемията от коронавирус, която може да отвори нови възможности за робоиндустрията.

„Социални роботи като мен могат да се грижат за болни или възрастни хора“, казва Sophia, цитирана от Reuters.

От базираната в Хонконг компания производител Hanson Robotics заявиха, че се очаква да пуснат четири модела, включително Sophia, през първата половина на 2021 г.

„Светът на COVID-19 ще се нуждае от все повече и повече автоматизация, за да запази хората в безопасност“, каза основателят и главен изпълнителен директор Дейвид Хeнсън.

Хeнсън вярва, роботизираните решения в пандемията не се ограничават само до здравеопазването. Според него те могат да помогнат в индустрии като търговията на дребно и при авиокомпаниите.

Заради хуманоидния си вид тези роботи може да са още по-полезни – заради момента на социална изолация, когато хората са самотни и социално изолирани, смята още Хенсън.

Целта на компанията е да продаде хиляди роботи през 2021 г. – както големи, така и малки.

Професорът по социална роботика Йохан Хорн, който е работил и по Sophia, отбелязва, че технологията все още е в относително ранен етап. Според него обаче пандемията може да ускори връзката между хората и роботите.

„Мога да предположа, че пандемията действително ще ни помогне по-рано да имаме роботи на пазара, защото хората започват да осъзнават, че няма друг начин“, коментира Хорн, който практикува в политехническия университет в Хонконг.

Коментари: 0