И ЕБВР подкрепи фонда за влоговете с 300 млн. евро

Заемът е за срок от 9 години

И ЕБВР подкрепи фонда за влоговете с 300 млн. евро
136 ~ 1 мин. четене

Министърът на финансите Владислав Горанов и регионалният директор за България и Румъния на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Матео Патроне подписаха Гаранционно споразумение, с което банката отпуска заем от 300 млн. евро на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Документът трябва да се ратифицира от Народното събрание, уточниха от финансовото министерство.

Едновременно с това шефът на фонда Радослав Миленков и Матео Патроне подписаха заемното споразумението между ФГВБ и ЕБВР.

Заемът е за срок от 9 години при 6-годишен гратисен период. Той ще попълни резервите на фонда и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране.

Преди дни и Световната банка одобри отпускането на заем от 300 млн. евро за попълване на резервите на фонда. Финансовата подкрепа ще помогне за възстамновяване на резервите на фонда след фалита на КТБ.

Иначе Европейската банка за възстановяване и развитие е един от значимите инвеститори в България. От началото на дейността си банката е предоставила инвестиции общо в размер на 3,3 млрд. евро за финансиране на над 220 проекта в страната.

Подкрепи Economic.bg