93 млн. лв. загуби за топлофикациите през 2015 г.

Новите цени ще станат ясни след 31 март

93 млн. лв. загуби за топлофикациите през 2015 г.
240 ~ 2 мин. четене

С обща загуба от 93 млн. лв. завършват 2015 година топлофикационните дружества у нас. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Илия  Николаев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества и представител на “Топлофикация”- Варна коментира, че за оборот от близо 930 млн. лв. електро- и топлоенергия, тази загуба представлява 10% от загубите на бранша.

“От една страна топлофикациите искат да имат достатъчно приходи и високи цени, от друга страна те са обвързани в определени зависимости и методики, които трябва да бъдат достатъчно добре преценявани и да има добри модели, при които особеностите, вариантите и принципите да бъдат съгласувани”, обясни Николаев.

Голяма част от представителите на топлофикациите не са съгласни с предвиденото от КЕВР понижаване на добавката, която получават за производството на електрическа енергия. Идеята е добавката да бъде намалена от 55 на 45 лева за всички топлофикационни дружества. От “Топлофикация” - София, обаче посочиха, че нямат забележки относно доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, отнасящо се за цените на топлинната енергия и на тока.

Според Ирина Стефанова от "ЕВН България Топлофикация" обаче добавката за отделните производства трябва да отразява направените инвестиции и да бъде стимул за нови такива. Йордан Василев от “Топлофикация” - Плевен, пък посочи, че добавката за електрическа енергия за някои топлофикации е намалена, а за други не е. Василев заяви, че през 2015 г. дружеството е претърпяло тежка авария, която е коствала на компанията 12 млн. лв., а това е довело до дефицит от 250 хил. лв. за компанията през 2015 г. Християн Илиев от “Топлофикация” - Бургас също има забележки по доклада на КЕВР.

Основно критиките им бяха свързани с това, че и към момента, дружеството поддържа най-ниските цени за топлинна енергия. Според тях, ако те бъдат намалени още, ще се стигне до там, че заради загубите на дружеството, то няма да може да изпълнява лицензионните си задължения. Отделно от това се увеличават и задълженията на компанията към държавата.

Представителят на Бургас посочи също, че заради по-топлото време също има реализирани по-малко приходи, което допълнително утежнява финансовото състояние на дружеството. По тази причина от компанията държат да бъде запазена старата цена от 55 лв. Всички приходи на дружеството отиват единствено към погасяване на задълженията към “Булгаргаз”, посочи Илиев.

Против намаляване на добавката за ток се обявиха също от топлофикационните дружества във Враца, Плевен, Варна, Петрич. Писмени становища с възраженията си дружествата могат да внесат в КЕВР до 28 март. Окончателни решения КЕВР ще вземе до 31 март на закрито заседание, а промените ще влязат в сила от 1 април.

Подкрепи Economic.bg