И Колумбия вписва българския език в дипломите за средно образование

Сертификатът ще се придобива след езиков тест по български в Департамента за езиково обучение при Софийския университет

И Колумбия вписва българския език в дипломите за средно образование

Снимка: Pixabay

Само в рамките на месеца Колумбия е третият американски щат, който включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщават от Министерството на външните работи.

Департаментът по образование на Федералния окръг Колумбия във Вашингтон взе решение да включи езиковия тест по български език в програмата за двуезичност „Seal of  Biliteracy‘‘.

Изпитът за придобиване на сертификат ще следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет „Свети Климент Охридски“. След успешно полагане на изпит по български в дипломите на зрелостниците ще пише, че освен английски, владеят и български на най-високо ниво.

В резултат на предприетите действия от дипломатическата ни мисията в столицата българският език беше признат за чужд от образователните институции в САЩ по-рано този месец и в щатите Мериленд и Вирджиния. Българското посолство във Вашингтон ще продължи усилията си за включване на българския език в програмата за двуезичност и в други щати.


Коментари: 0