И Wall Street помръкна заради преждевременно приключилата среща Тръмп-Ким

Въпреки добрите резултати за икономическия ръст на САЩ от 2.6%

И Wall Street помръкна заради преждевременно приключилата среща Тръмп-Ким

Снимка: БТА

Американските фондови пазари изпратиха втора поредна сесия на колебливи резултати, въпреки по-добрите от очакваното икономически данни за страната. Публикуваните резултати за брутния вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие на 2018г. показаха икономически ръст от 2.6%, спрямо прогнозираните 2.2% на годишна база. Въпреки добрите данни, настроенията на Wall Street бяха помрачени от преждевременно приключилата среща между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, като според източници основната причина за това се корени в разногласията между двете страни относно ядрената програма на Пхенян. В резултат Dow Jones отстъпи с 0.27%, а S&P500 и NASDAQ изостанаха със съответно 0.28% и 0.29%. Акциите на Facebook, Apple и Netflix паднаха с по над половин процент. Междувременно книжата на HP поевтиняха с над 17%, след като компанията разочарова в отчетите си за Q4 2018. 

Икономически данни – Еврозона

Седмицата ще завърши с данни относно промяната в инфлацията в Еврозоната. В петък в 12:00 часа българско време Евростат ще публикува данните. Очакванията са индексът на потребителските цени да отбележи ръст от 1.5% на годишна база за февруари, спрямо 1.4% за предходния месец. Евентуален ръст на инфлацията ще бъде приет като положителен сигнал за европейската икономика, но въпреки това нивото ѝ ще остане далече от целевото равнище от 2%. 

Daimler AG – Дневна   

Началото на 2019 дава оптимистична заявка за перспективите пред немския гигант в автомобилостроенето. Първо беше пробит устойчивия низходящ тренд, датиращ от януари 2018, а в последствие пробивът беше тестван успешно, което доведе до серия от повишения. Следваща съпротива за цената очакваме от 200-дневната ЕМА, като неин пробив ще затвърди бичите ни нагласи и ще направи покупката на акцията добра дългосрочна инвестиция. 

USD/CAD – Седмична 

На седмична база може добре да видим как валутната двойка се движи в устойчив възходящ тренд, формирайки по-високи върхове и дъна. След последната низходяща вълна, USD/CAD е на път да формира двойно дъно около нивата на 50-седмичната подвижна средна, което ни кара да смятаме, че до тест на подкрепящата тренд линия може и да не се стигне. През месец март очакваме валутната двойка да възобнови възхода си, като при покупка, целта ще бъде достигане на нов максимум около 1.3700. 

Oil UK – Дневна 

След успешното развитие на формацията „глава и рамене“, можем да потвърдим, че европейският сорт петрол обърна низходящия си тренд и в момента възстановява загубените позиции. На дневна графика виждаме как 200-периодната ЕМА временно ограничава поскъпването, но с подкрепата на нива около 38.20% от корекцията на Фибоначи, цената генерира импулс и се готви за нов тест на съпротивата. Очакваме да станем свидетели на успешен пробив и достигане до нива от $72 за барел в средносрочен план. 

IBEX35 – Дневна 

С началото на 2019 година испанският индекс успя да обърне негативния си тренд на движение и да напредне с над 1000 пункта за по-малко от два месеца. Ръстовете изведоха IBEX да важно ниво на съпротива, което съвпада и с 200-дневната подвижна средна. Силното повишение от четвъртък дава индикации за пробив, но за потвърждението му е желателно и последният ден на седмицата да приключи с надмощие на купувачите. При такова стечение на обстоятелствата вход в средносрочна дълга позиция ще бъде оправдан. 

Коментари: 0