ИКТ индустрията в България бележи исторически рекорди през 2018 г.

Ръстът на приходите в ИКТ индустрията в България спрямо предходната година е с цели 1.32 млрд. лв.

ИКТ индустрията в България бележи исторически рекорди през 2018 г.

Снимка: Pexels

Индустрията на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в България бележи исторически рекорд през 2018 г. както по отношение на оперативните приходи и броя на работните места, така и по отношение на заплащането. Това сочат предварителните данни от ежегодното изследване „ICT industry in Bulgaria 2019 - annual observer by CBN Pannoff, Stoytcheff“, което ще бъде окончателно завършено до края на месеца, става ясно от прессъобщение на сайта на анализаторската компания.

Според данните ръстът на приходите в ИКТ индустрията в България спрямо предходната година е с 1.32 млрд. лв. Работните места в сектора са се увеличили с над 5 000, а компаниите, преминали границата от 250 служители в България, са вече 50.

Рекорди има и при производителността и заплащането в сектора. През 2018 г. един служител в ИКТ индустрията е получавал средно с 8 000 лв. брутно повече в сравнение с 2015 г. Ръстът на производителността за същия период е с около 20 000 лв.

Любопитно е, че наред с бума на новите работни места в областите Пловдив и Варна, ръст се наблюдава и в по-слабо развити региони в страната като областите Видин и Враца, както и на места, където индустрията е все още малко застъпена като Кърджалийска и Смолянска области.

Ръст има във всички сектори на индустрията – от дистрибуторския бизнес, системните интегратори, дилъри и риселъри до центровете за глобални услуги, хостинг, интернет и софтуер провайдъри, посочват още от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Всички тези добри резултати за ИКТ индустрията в страната идват на фона на проблемни ситуации в ключови национални информационни системи и смяна на концепции за бизнеса със загуба на ресурс. Това според анализаторите показва все още слабата връзка между ИКТ бизнеса и обществените структури, отговарящи за дигитализацията на институциите.

Тазгодишният анализ е базиран на 9-месечно изследване. В него са отразени данни от над 15 000 ИКТ компании, базирани в 432 населени места в България. 
Коментари: 0