Има доста висок риск от преобръщане на американската икономика

САЩ регистрираха 100 000 заразени с Covid-19 за ден и това ще започне да нанася щети

Има доста висок риск от преобръщане на американската икономика

Снимка: Unsplash

1808 ~ 2 мин. четене

Американската икономика показа признаци на възстановяване, но тенденцията за нарастващите случаи на Covid-19 може да я преобърнe. Това каза главният икономист на Moody’s Analytics Марк Занди пред CNBC.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви миналия месец, че очаква американската икономика да се свие с 4.3% тази година. Прогнозата е много по-добра от предишната – за свиване от 8%.

Мисля, че има доста високи рискове за това икономиката да се върне назад“, коментира Занди.

В подкрепа на думите си той посочи експоненциалния ръст на дневните заразени. Ако преди четири до осем седмици те са били около 40 000, то „вече сме близо до 100 000 и това ще започне да нанася щети“.

САЩ регистрираха над 100 000 потвърдени случая на коронавирус за ден за първи път в сряда, показват данни, събрани от университета "Джон Хопкинс". Кумулативно досега САЩ са регистрирали над 9.6 милиона инфекции и това е най-големият брой в световен мащаб.

Надигащата се нова вълна на заразата в САЩ може да тласне страната по пътя на Европа. Много правителства на Стария континент отново започнаха да въвеждат блокади и мерки за социално отдалечаване в опит да спрат разпространението на вируса. Това обаче нанася щети върху вече наранената икономика.

Обратно в САЩ – липсата на икономическа подкрепа от правителството влошава перспективите. А допълнителни фискални стимули не се очакват „поне в краткосрочен план, поне до встъпването на президента (новия, бел.р.) през януари“, смята Марк Занди. Затова и според него "икономиката тук остава доста уязвима".

Много от по-ранните мерки в помощния пакет от 2 трлн. долара са изтекли или трябва да приключат скоро. Преговорите за по-нататъшна подкрепа стигнаха до задънена улица, тъй като републиканците и демократите не можаха да се споразумеят за размера му и за какво да се харчат парите. Според Занди едно „разделено правителство“ в САЩ би означавало, че „голям фискален спасителен пакет“ няма да има.

Това означава по-малък растеж и повече време, докато икономиката се върне към пълна заетост.“

А дни след изборите на 3 ноември, гласовете от вота за президент все още се броят. Kандидатът на Демократическата партия Джо Байдън e на крачка от победата, от която го делят 6 електорални гласа. Тръмп обаче се закани да оспори негативния за себе си резултат, като настоява, че той е манипулиран и вторият му мандат е „откраднат“.

Подкрепи Economic.bg