Tesla ще изгради още по-голяма батерия в Австралия

Новото съоръжение ще помогне на страната по време на преориентирането ѝ от изкопаеми горива към възобновяема енергия

Tesla ще изгради още по-голяма батерия в Австралия

Снимка: Neoen.com

856 ~ 1 мин. четене

Tesla планира да изгради още една система от батерии в Австралия, чийто капацитет ще бъде 300 MW/450 MWh. Мегабатерията ще е с три пъти по-голям капацитет от най-голямото подобно съоръжение на компанията, което също се намира на този континент.

Новото съоръжение в щата Виктория ще помогне на страната, когато се преориентира от изкопаеми горива към възобновяема енергия и ще има капацитета да захранва половин милион домакинства за един час, според Financial Times. Компанията ще си партнира с френската Neoen по проекта. Договорът, подписан между компаниите, е на стойност 84 млн. долара.

"Осигурявайки една от най-големите батерии в света, Виктория прави решителна крачка от въглищната енергия към възприемането на нови технологии, които ще отключат повече възобновяема енергия отвсякога", заяви министърът на околната среда на Виктория Лили Д'Амброзио, цитиран от FT.

Новата батерия ще бъде построена близо до електроцентралата в Лорн, която се очаква да бъде спряна в близко бъдеще, съобщават австралийски медии, добавяйки, че батерията ще работи съвместно с други източници на енергия.

Според експерти обаче тази мощност не е достатъчна да замени електроцентралата. Нужни са около 600 MW, които да я заместят.

Според местното правителство инсталацията от 300 MW също ще помогне да се намалят цените на електричеството за домакинствата в щата, като същевременно се увеличи надеждността на електрозахранването.

Преди три години Tesla си партнира с френската компания за изграждането на тогавашната най-голяма батерия в света, в Южна Австралия.

Подкрепи Economic.bg