„Има култура на безотговорност в България“

Софтуерното осигуряване за случайното разпределение на дела може да бъде поверено на друга институция, обяви правосъдният министър

Христо Иванов:

„Има култура на безотговорност в България“

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски
Има култура на безотговорност в България, това заяви правосъдният министър Христо Иванов в ефира на Нова телевизия по повод острата позиция на френския посланик Ксавие дьо Кабан по дело за несъстоятелност на компания с френски собственик и поредните сигнали, че системата за случайно разпределение на дела се манипулира.

Иванов не се ангажира с мнение за действията на съдия Румяна Ченалова по делото за несъстоятелност на „Домейн Менада“ и „Белведере дистрибуция“, но подчерта, че на хо е прокуратурата, която да установи дали има нарушения. Висшият съдебен съвет (ВСС) пък трябва да започне дисциплинарна проверка, а такава и в момента се извършва срещу съдия Ченалова.

Припомняме, че в петък Негово превъзходителство дьо Кабан заяви, че България не е сигурно място за инвестиции и всяка една фирма може да бъде открадната с използването на „гнилите ябълки“ в съдебната ни система. Той посочи за пример делата на двете компании, собственост на френската „Белведере“. По този казус френската страна се е обърнала за съдействие и към европейските институции. Ченалова е съдия, а Панайот Велков - синдик, и по други ключове дело за несъстоятелност, като това на свързваните с Цветан Василев TV7  и News7, и Технологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ).

„Институциите трябва да доведат нещата до ясен и обясним край“, заяви още Иванов по този казус. Той подчерта, че критиките на дьо Кабан са критики на приятел на България и целят да помогнат на страната. Правосъдният министър подчерта, че има поредица от съмнителни дела по несъстоятелност и основателни съмнения за сигурността на софтуера за случайно разпределение на делата. Той допусна възможността друга институция да поеме софтуерното осигуряване.

„Главният прокурор на Република България за първи път заяви, че има нужда от реформа и аз поздравявам г-н Цацаров за позицията му. Има множество лобита, които се противопоставят на опита за преразпределение на реална власт в страната и изкарване на сенчестата власт на светло“, коментира Иванов намеренията си за реформиране на съдебната система и изявленията на главния обвинител в страната.

Христо Иванов подчерта, че всичко се свежда до културата на хората, работещи в институциите, а не толкова от до организационната структура на системата. „Страх ме е, че няма да направя всичко, което казвам“, каза в заключение Иванов.

Коментари: 0