Имотният пазар на Острова чупи нови рекорди

Средната офертна цена на имотите достигна 323 530 паунда през октомври

Имотният пазар на Острова чупи нови рекорди

Снимка: Unsplash

Ръстът на жилищния пазар във Великобритания тласна цените на имотите през настоящия месец нагоре с най-бързия темп от над четири години. Kупувачите са готови да отделят повече средства за закупуване на по-големи имоти вследствие на националната блокада, под която беше поставена Великобритания в началото на годината, пише Reuters.

По данни на имотния портал Rightmove офертните цени са се повишили с 5.5% на годишна база през октомври. В момента средната цена, на която се предлагат жилищата на Острова e достигнаla рекордните 323 530 паунда (355 164 евро).

Само през октомври офертните цени са нараснали с 1.1% спрямо септември.

„Предишни рекорди рухват на този невероятен пазар и все още остават възможности в похода нагоре на цените на имотите“, коментира Тим Банистър, директор на Rightmove. По данни на компанията вероятно годишният растеж на офертните цени ще достигне връх от около 7% в края на годината.

Други допитвания за жилищния пазар обрисуват сходна картина с търсене, стимулирано от натрупания интерес през блокадата заради коронавируса, както и временното замразяване на имотните данъци и желание на купувачите за по-големи имоти.

Перспективите за жилищния пазар през 2021 г. обаче изглеждат по-тежки, тъй като безработицата е вероятно да нарасне рязко през последните месеци на тази година на фона на появилата се втора вълна от коронавируса, която започва да се разраства все повече и смекчаването на правителствените мерки в подкрепа на компаниите.

Коментари: 0