Индия строи нов зелен град (снимки)

Когато бъде завършен, Амаравати ще е столица на щата Андра Прадеш

Индия строи нов зелен град (снимки)

Снимка: Foster + Partners

В югоизточната част на Индия 217 квадратни километра обработваема земя по поречието на река Кришна се превръщат в град, обявен за истинска градска утопия.Когато бъде завършен, Амаравати не само ще бъде новата столица на щата Андра Прадеш - но проектантите се надяват, че ще бъде и един от най-устойчивите градове в света.

В центъра му ще има парк с размери 5,5 км на 1 км - зелен център, вдъхновен от Сентрал Парк, според британската архитектурна фирма Foster + Partners, която ръководи проекта.Слънчеви панели на покривите ще захранват сградите на Амаравати, а колоездачни маршрути, електрически превозни средства и водни таксита ще обслужват транспортната мрежа. Напоителната система ще използва рециклирана вода, а сенчестите улици ще насърчават ходенето, разказва Си Ен Ен.

Планирано е над 60% от града да са заети от зелени пространства и вода.Очакваните общи разходи за проекта са 6,5 милиарда долара, според властите в Андра Прадеш.

Градски оазис

През 2014 г. преначертаването на щатските граници "премести" тогавашната столица на Андра Прадеш, технологичния център Хайдерабад, в новосъздадения съседен регион Телангана.

Останали без столица, властите в Андра Прадеш решиха да построят нов град. Ще го нарекат Амаравати, по името на древно селище, намирало се някога на около 10 километра.Около 28 000 земеделски производители от региона общо са дарили земя за поректа в размери на около 138 кв. км.

Ако изграждането на новия град върви по план, основните пътища ще бъдат завършени до края на 2018 г., а общата инфраструктура - до края на 2019 г., а основните правителствени сгради - построени от Foster + Partners - ще бъдат довършени до 2021 г.През последните две години 30 000 души вече са се преместили в града, включително 12 000 държавни служители, работещи във временна административна сграда, построена в края на 2016 г.

Два университета отвориха врати през 2017 г. за 4 000 студенти - и още пет са в строежа.Болниците, училищата, банките и хотелите в планирания централен бизнес район се очаква да създадат 430 000 работни места, докато културните и спортни съоръжения също са включени в плана за строеж.

Строят се и жилищни имоти за 5000 домакинства с ниски доходи и 4000 щатски служители и техните семейства.

Очаква се населението на града да достигне 3,5 милиона души за 35 години.


Коментари: 0