Институциите в ЕС се договориха за COVID сертификата

Целта е да се улесни правото на свободно движение по време на пандемията

Институциите в ЕС се договориха за COVID сертификата

Снимка: Pixabay

1888 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Преговарящите от ЕП и Съвета постигнаха предварително споразумение за цифровото удостоверение на ЕС за COVID-19, което ще свободното движение в Европа по време на пандемията, информират от пресслужбата на ЕП. От там поясняват още, че сертификатът ще бъде достъпен в цифров или хартиен формат.

„Със сертификата се удостоверява, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус или е имало скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановило от инфекцията. На практика това са три отделни удостоверения. Обща рамка на ЕС ще позволи на държавите членки да издават сертификати, които след това ще бъдат приемани в други държави от ЕС“, се казва в съобщението.

Регламентът на ЕС за цифровото удостоверение следва да бъде в сила в продължение на 12 месеца. То няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване, категорично поясняват от ЕП.

40% от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани с първа доза на ваксините срещу COVID-19, a 17 на сто са напълно имунизирани. Данните съобщи днес еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес на неформална среща на здравните министри на страните от блока.

По думите ѝ ситуацията в общността се подобрява, броят на новозаразените с COVID-19 e спаднал с 39 процента от средата на април, а ваксинацията набира скорост. През есента се очаква да има и лекарства срещу болестта.

Достъпни тестове на приемливи цени

В подкрепа на наличността на „тестове на приемливи цени и достъпни за всички“ Европейската комисия пое ангажимент да мобилизира „най-малко 100 милиона евро“ по линия на Инструмента за спешна подкрепа за закупуването на тестове за заразяване със SARS-CoV-2 с цел издаване на удостоверение на ЕС за COVID. Това следва да е от полза по-специално за лицата, които ежедневно или често преминават границите, за да отидат на работа или училище, да посетят близки роднини, да потърсят медицински грижи или да се грижат за близки, както и за основни работници.

Преговарящите постигнаха съгласие, че при необходимост следва да бъдат мобилизирани допълнителни средства от над 100 милиона евро, при условие че бъдат одобрени от бюджетните органи.

Допълнителни ограничения за пътуване

Държавите членки не следва да налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или изследване, „освен ако ограниченията не са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“ в отговор на пандемията, като вземат предвид и наличните научни данни, „включително епидемиологичните данни, публикувани от Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC)“. Останалите държави членки и Комисията следва да бъдат уведомени за тези мерки най-късно 48 часа предварително.

Ваксини

Държавите членки трябва да приемат удостоверенията за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, инокулирани с ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA) (понастоящем Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen). Държавите членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация издадени в други държави членки в съответствие с националните процедури за спешно разрешаване или за ваксини, изброени от Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба.

Гаранции за защита на данните

От ЕП посочват, че удостоверенията, както и автентичността на електронните печати в документа, ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране.

„Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държавите членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните“, се казва още в съобщението.

Следващи стъпки

Договореният текст ще бъде представен за одобрение в комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) на 26 май и на пленарното заседание през юни (7—10 юни 2021 г.)., както и в Съвета на ЕС.

Коментари: 0