Интермодалният терминал в Горна Оряховица остана без еврофинансиране

За изграждането на проекта ще трябва да се търсят отново пари, след като служебният кабинет го извади от Плана за възстановяване

Интермодалният терминал в Горна Оряховица остана без еврофинансиране

Снимка: Pixabay

7650 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Национален план за възстановяване

Проектът за изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица не е част от новия вариант на националния план за възстановяване, изготвен от служебното правителство. Това става ясно от публикувания документ снощи. Според плана на бившия вицепремиер по европейските въпроси Томислав Дончев интермодалният терминал трябваше да започне да се изгражда през 2022 г.

Проектът бе с индикативна стойност 25 млн. лв., но цената му всъщност зaвиcи в гoлямa cтeпeн oт тepeннитe ycлoвия, cъcтoяниeтo нa жeлeзoпътнaтa и пътнaтa инфpacтpyĸтypa в paйoнa, ĸaĸтo и oт нeoбxoдимocттa oт дoпълнитeлни paбoти пo дoвeждaщaтa инфpacтpyĸтypa.

Остава неясно защо проектът е изваден от националния план, но още в началото на годината предишният транспортен министър Росен Желязков бе посочил, че е възможно Европейската комисия да не одобри отпускането на средствата за стратегическия проект. Тогава Желязков даде заявка, че в такъв случай България не бива да се отказва от проекта и той трябва да бъде довършен със собствени средства.

Припомняме, че за места за интермодални терминали от години се спрягат и София, Русе и Видин.

Подкрепи Economic.bg