Инвеститорите в Европа остават предпазливи към рисковите активи

Американският индустриален индекс Dow Jones пък записа четвърта поредна сесия на зелена територия

Инвеститорите в Европа остават предпазливи към рисковите активи
С повишението си в понеделник индустриалният индекс Dow Jones записа четвърта подред сесия на зелена територия. Подкрепен от преобладаващия оптимизъм към търговските отношения между САЩ и Китай и силното поскъпване на Caterpillar с 3.7%, индексът добави 38.05 пункта и се изкачи до ниво 26835.51. Понижението в технологичните акции оказа тежест върху водещите индекси S&P 500 и Nasdaq Composite. Широкият индекс запази стойността си с понижение от 0.01%, докато Nasdaq се раздели с 0.19 процента и приключи деня при 8087.44 пункта.

В Европа преобладаваше смесена търговия, като повечето сектори завършиха деня с понижение. На фона на политическия хаос във Великобритания и очакванията за стимули от  централните банки, инвеститорите останаха предпазливи към рисковите активи. Автомобилният сектор беше от малкото завършили с повишение, което подкрепи немският индекс DAX да завърши деня с преднина от 0.28% до 12226.10 пункта. Напрежението около процеса по Brexit се отрази на борсата в Лондон, която изтри 0.64% от стойността си до 7235.81 пункта. В края на деня започна 5-седмичното работно прекъсване на Парламента във Великобритания, след като отново се очаква депутатите да отхвърлят усилията на премиера Борис Джонсън за провеждане на извънредни избори на 15 октомври.  

През изминалия ден цената на златото се понижи под психологическата зона от 1500 долара за тройунция, след като пазарите запазиха апетита към рискови активи, а опасенията за допълнително понижение на лихвите в САЩ повиши доходността по държавните облигации. Цените на петрола се повишиха с 2.30% до 56.69 долара за барел, след като новият саудитски министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман потвърди очакванията, че ще се придържа към политиката на страната си за ограничаване на добива на петрол.

Безработицата във Великобритания

След като икономиката във Великобритания даде признаци на отслабване близки до рецесия сега на вниманието на пазарните участници ще бъдат данните за нивото на безработица, които показват състоянието на труда на острова. Очакванията са темпа на растеж от 3.9% да се задържи и за месец август.

ConocoPhillipsПозитивните настроения на пазарите благоприятстваха за формиране на корекция на низходящото движение, която корекция има потенциал да се изкачи до стойности около $56. Ако видим пробив над 50 дневната средна ще имаме потвърждение за обръщане на тренда с възможност за поскъпване до $62.50. При стопиране на поскъпването и образуване на по-нисък връх се очаква възстановяване на основния низходящ тренд и понижение под локалния минимум около $50.30.

GBP/USDСлед като пазарите във Великобритания се успокоиха, че най-вероятно няма да има „твърд Brexit“ и все пак ще се стигне до сделка с ЕС,  британската лира срещна подкрепа от инвеститорите и повиши стойността си спрямо основните си конкуренти. Валутната двойка показа силно отскачане от двугодишния минимум при 1.20 и бързо покри част от загубите. В краткосрочен план може да има корекция на цената до зоната на подкрепа при 1.2250, но основното движение във възходяща посока запазва импулса си, което ни кара да смятаме, че ще видим ново поскъпване при GBP/USD.

WheatНизходящото движение на пшеницата образува канал, който дълго време ограничава развитието на цената. Формиралата се дивергенция генерира нужното поскъпване, което е на път да тества линията на съпротива на канала. Пробив над нея би трябвало да акумулира ново силно поскъпване при което да видим поскъпване над 50 дневната средна. Дневно затваряне над нея ще ни даде сигнал за обръщане на тренда и възможност за покупка.

CAC40Водещият френски индекс се намира в ренжд между нивата 5160 – 5680 пункта, с което се образува формация флаг на седмична графика. Пробив и затваряне над линията на съпротива ще даде сигнал за покупка с цел достигане до стойности около 6500 пункта.
Коментари: 0