КРИБ иска нов закон срещу киберрекета

По думите на зам.-председателя Боряна Манолова е необходимо сътрудничество между бизнеса, законодателната и изпълнителната власт

КРИБ иска нов закон срещу киберрекета

Снимка: Economic.bg/ Архив

В България е необходимо специално законодателство, което да предпазва компаниите в страната от киберизнудване – явление, което се е превърнало в голяма заплаха пред бизнеса. Това заяви главният изпълнителен директор на „Сименс България“ и зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Боряна Манолова в ефира на „Нова телевизия“.

„Киберрекетът е една от големите заплахи пред бизнеса и е необходимо законодателство, което да ни предпазва. То трябва да бъде по-стриктно и сериозно, така че хакерите да имат спирачка пред дейността си“, каза Манолова и посочи, че в световен план „Сименс“ е предложила т.нар. „Харта на доверието“, която вече е подписана от много на брой международни компании.

„Ние смятаме, че трябва да се обединят усилията в България, но не само на бизнеса, а и на изпълнителната и законодателната власт. Киберрекетът е една от големите заплахи за бизнеса не само в България, но и в световен мащаб. Никой не е застрахован. Затова бизнесът инвестира много в киберсигурност“, добави зам.-председателят на КРИБ.

Като цяло за бизнес климата в България Манолова отбеляза, че той е много подходящ за инвестиции. По думите ѝ има предпоставки и условия страната ни да получи инвестиция от ранга на новия завод на Volkswagen. „И сега имаме много компании, които произвеждат автомобилни части. Те са изключително успешни и смятам, че сме подготвени за това“, обясни директорът на „Сименс България“.

Манолова отбеляза, че компаниите в България вече инвестират в различни буфери, подготвяйки се за сътресенията, свързани с началото на рецесията в Европа и най-вече Германия, както и с възможността за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. „Мисля обаче, че трябва да се инвестира най-вече в обучението и качеството на персонала, за да бъдем конкурентоспособни“, заяви зам.-председателят на КРИБ и посочи, че българският бизнес вече инвестира средства в училищата и университетите в страната.
Коментари: 0