Ирански газ влиза в Европа след две години

Страната има най-големите в света запаси от природен газ

Ирански газ влиза в Европа след две години
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Иран се стреми към нови възможности за износ и производство на природен газ, включително и развитието на съоръжения за втечнен природен газ, за ​​да започне доставките си за Европа след две години, заяви пред The ​​Wall Street Journal изпълнителният директор на Националната иранска компания Gas Export Co Алиреза Камели.

Един от проектите е свързан с подновяване на работата на Иран LNG, който бе завършен на 40% преди въвеждането на международните санкции през 2012 година. Приключването на проекта ще отнеме 3-4 години.

Друг проект, който може да бъде реализиран в рамките на две години, включва изграждането на газопровод в Оман, където вече има съоръжения за втечнен природен газ.

В допълнение, иранската компанията води преговори с европейски партньори за изграждането на плаващ терминал за втечняване на ирански газ.

В дългосрочен план, Иран, както заяви по-рано, би искал да изнася газ за ЕС в размер до 30 милиарда кубически метра годишно.

Миналата седмица Гърция е купи първия ирански петрол в Европа след вдигането на санкциите.

Иран има най-големите в света запаси от природен газ, сега той доставя малки обеми газ към съседни страни - общо около 9,0 милиарда кубически метра годишно.

Подкрепи Economic.bg