Исторически избори в Ливан

Хизбула се очертава като водещ претендент в надпреварата

Исторически избори в Ливан

Снимка: БТА

936 ~ 2 мин. четене
За първи път от близо десет години насам гражданите в Ливан гласуват на парламентарни избори. Днешният вот може да се определи като исторически, като се очаква с него да завърши процеса на политическа стабилизация в страната, останала две години без държавен глава и разтърсвана от множество кризи, свързани често с напрежението между воюващите в региона страни.

Изборите идват, след като през ноември 2017 г. премиерът сунит Саад Харири изненадващо обяви оставка с мотива, че се бои за живота си. Решението си той обяви докато пребиваваше на територията на Саудитска Арабия, но впоследствие се отказа от него. 

Харири е един от основните претенденти за спечелването на изборите в Ливан. Билбордовете и фасадите на сградите из цялата страна са осеяни с предизборни плакати на кандидати, сред които малцина са жени, въпреки рекордния брой от 86 кандидатки за поста. 

Анализатори прогнозират, че влиятелната шиитска въоръжена групировка Хизбула, съюзничка на Сирия и Иран, може да засили ролята си, като получи мнозинство в новия парламент за пръв път от 2005 г. Това обаче няма да доведе до големи промени, защото Хизбула така или иначе е водещ политически играч в Ливан.

Броят на имащите право на вот е 3,7 милиона. За пръв път и ливанската диаспора – около 82 000 ливанци - по света ще има може да гласува, предава France Press. 

Голяма част от избирателите казват, че нямат особено доверие в обвиняваната в корупция и семейственост политическа класа в страна, чийто публичен дълг възлиза на 150 процента от БВП.

Изборите ще се проведат по нов закон, приет миналата година. Той запазва равновесието при разпределението на местата между различните религиозни общности, но въвежда пропорционална система на гласуване, след като десетилетия наред системата бе мажоритарна. Броят на избирателните райони е намален от 26 на 15. 

Гласоподавателите ще могат да избират между 77 изборни листи, но ще могат да гласуват преференциално за фаворита си от листата, която са избрали. 
Коментари: 0