IT разходите се свиват, а най-много тези за устройства

Като цяло разходите за IT през 2020 г. се очаква да спаднат с 8%, според Gartner

IT разходите се свиват, а най-много тези за устройства

Снимка: Unsplash

552 ~ 1 мин. четене
Глобалните разходи за информационни технологии се очаква да достигнат общо 3.4 трлн. долара през 2020 г., което ще означава 8% спад спрямо 2019 г. Това сочи актуална прогноза на изследователската компания Gartner. 

Причина за негативния тренд е пандемията на коронавирус, която според изследователите ще тласне компаниите да дадат приоритет на критичните технологии, които им липсват в момента, отлагайки плановете за растеж и трансформация. Прогнозата за близкото бъдеще идва на фона на очакванията, че тъкмо сегашната ситуация ще отключи в дългосрочен хоризонт стимул за дигитализация. 

Иначе Gartner очаква спадове във всички IT области. Разходите за устройства ще отбележат най-голям срив - с 15.5%. Тези за системи за центрове за данни ще спаднат с 9.7%, а за IT услуги, корпоративен софтуер и комуникационни услуги се очаква намаление съответно със 7.7%, 6.9% и 4.5%.

Като цяло прогнозата е за свеждане до минимум на инвестициите, като ще се даде приоритет на операциите, които поддържат бизнеса. Според Джон-Дейвид Ловлок, главен прогнозист на Gartner, това ще е логиката за повечето организации през остатъка от 2020 г. 

„Възстановяването няма да следва предишните модели, тъй като силите, стоящи зад тази рецесия, ще създадат както шокови, така и странични сътресения, докато обществените здравни, социални и търговски ограничения започват да намаляват“, обяснява той.

По думите му възстановяването на IT разходи ще бъде бавно. За най-тежко засегнатите отрасли, като развлечения, въздушен транспорт и тежка промишленост, очакванията са то да отнеме повече от три години, преди разходите да се върнат към нивата на 2019 г. 

Коментари: 0