Изборите може да струват под 60 млн. лв.

Все още остават няколко неизвестни, като основната е как ще се развие епидемиологичната обстановка през лятото

Изборите може да струват под 60 млн. лв.

Снимка: БТА

552 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Около 57 млн. лв. ще струват предсрочните парламентарни избори през юли, като все още не се знае точната им стойност заради много неизвестни, които ще бъдат ясни около месец преди самия вот. Това обясни служебният финансов министър Асен Василев на брифинг след извънредното заседание на служебния кабинет, на което одобри план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на изборите на 11 юли.

Това включва обезпечение на над 500 допълнителни секции в чужбина. Освен тези 57.1 млн. лв. са одобрени и допълнителни средства в размер на 11.1 млн. лв., в случай че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите. Ако епидемиологичната обстановка не продължи, тези пари няма да бъдат необходими“, уточни той.

Гласуваната днес сума, дори ако се похарчат и тези допълнително заложени 11 млн. лв., е в пъти по-малка, отколкото тази, с която плашеше бившият премиер Бойко Борисов. В съобщение във Facebook той заяви, че ще струват поне 150 млн. лв., колкото, според него, са стрували и тези на 4 април.

Припомняме, че на тези избори секциите в чужбина ще бъдат значително повече благодарение на гласуваните промени в парламента, с които секция извън страната може да бъде открита и при само 40 подадени заявления без ограничения в общия брой, както бе досега.

Василев уточни още, че в зависимост колко машини ще бъдат нужни за гласуването в чужбина, финансовото министерство ще осигури средства на база поръчката, която ще бъде реализирана. Това ще стане ясно около месец преди изборите, докогато може да се подават заявления за гласуване извън страната.

За изборите на 4 април правителството поръча над 9400 машини, които струваха 43 млн. лв. В тази цена влизаше абсолютно всичко - самите машини, логистиката, софтуера, настройките и обучението на секционните комисии. Прогнозите са, че за 11 юли ще трябват още около 500 машини.

По същия начин ведомството на Василев ще предостави средства за видеонаблюдение, които обаче не е сигурно в какъв размер ще бъдат. Това ще стане ясно след предоставяне на информация от Министерството на образованието и науката какво видеонаблюдение има в училищата и какво според Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде необходимо и дали изобщо ще има видеонаблюдение на вота на 11 юли или то ще дебютира на следващите редовни избори. Това е решение, което трябва да вземе именно новия състав на ЦИК.

Коментари: 0