Избраха изобретател на годината

Награда получи и най-иновативната фирма за 2014г.

Избраха изобретател на годината
Автор: Михаил Михайлов

На тържествена церемония във Военния клуб вчера бяха избрани най-значимите изобретатели и най-иновативната фирма за 2014г. Поредното издание на конкурса отново бе организирано от Българско патентно ведомство.

Сред най-известните гости на събитието се отличаваха Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и Франсоа-Режи Анар, който е ръководител на дирекция Европейско и международно сътрудничество към Европейското патентно ведомство.

Най-голям интерес сред гостите несъмнено предизвика предприемаческата фирма Кеит ООД, която беше избрана за най-иновативна фирма на годината. Тя бе отличена за постиженията си в сферата на високите нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър от продукти, стоки и документи, където е регистрирала множество патенти. Уникалните продукти на компанията се използват в САЩ, Германия, Кипър, Украйна, Оман, Швейцария, Танзания, Нигерия. Кеит ООД разработва машини, софтуер и други продукти за маркировка.

 „Ще работим за създаването на среда, в която хората с визия като вас да се чувстват свободни и мотивирани да създават иновации, които подобряват живота ни. Министерство на икономиката има твърдото намерение да е ваш партньор по този път“, коментира Любен Петров от подиума на церемонията, след което изрази надеждата си, че именно иноваторите и изобретателите са тези, които имат нужния потенциал да усъществят икономически растеж в България.

Директорът в  Европейското патентно ведомство, Франсоа-Режи Анар заяви, че българските изследователи и изобретатели могат да разчитат на подкрепа от ведомството и за в бъдеще. Анар добави, че иновациите са изключително важни за генерирането на икономически ръст на европейско ниво и за засилване определящата роля на Европа в справянето с глобалните предизвикателства.

Наградите си в конкурса Изобретател на годината получиха изобретатели в категориите Химия и биотехнологии, Електроника и електротехника,както и машиностроене и строителството. Известният скулптор проф. Велислав Минеков се бе погрижил за победителите в отделните категории да има прекрасни статуетки, които са във формата на механично колело.

Наградите се присъждат за трети път и отличават най-големите постижения на българските изобретатели през годината. Въпреки закъснението на церемонията журито, което бе съставено от учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и патентното ведомство определи победителите в трите категории.

За статуетките на проф. Минеков се състезаваха 66 патента, издадени през миналата година.  Девет от тях, по три в категория, бяха номинирани като най-значими.

Ето и наградените изобретатели:

В категория Химия и биотехнологии наградата отнесоха Владко Панайотов и Маринела Панайотова за три техни изобретения. През изминалата година те са патентовали Методи за очистване на отработени газове от вредни емисии, Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и метод за третиране на бедни руди на цветни метали. И трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект и могат да намерят широко приложение в много сектори на живота. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват производствените разходи.

В категория Електротехника и електроника наградата бе присъдена на Чавдар Руменин и Сия Лозанова за техните 10 патента за сензори. Наградените споделиха, че техните изобретения на екипа са приложими навсякъде, където има магнитно поле, като например нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и СПИН, системите за сигурност в частните домове и автомобилите, интелигентните перални, климатици и печки, както и роботите за обезвреждане на взривове. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката в световен мащаб.

В категорията Машиностроене и строителство, която има най-голям принос за растежа на българската индустрия наградата получават Лъчезар Стоев и Стоян Христов. През изминалата година те са патентовали революционни техмологии и методи, като Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, Люнет за надлъжно шлифоване. Благодарение на техните открития производителите вече ще могат да постигат висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

За завършек на церемонията организаторите решиха да впишат двама учени в Златната книга на българските откриватели и изобретатели. Това са проф. д-р инж. Георги Тодоров и колегата му проф. д-р Драгомир Вълчев. Освен вписването в Златната книга те получиха и статуетки Икар и сертификати за значимост на изобретенията си.

Проф. д-р Драгомир Вълчев развива изобретения в сферата на генетиката, биологията селекцията, и физиологията на пивоварния и фуражен ечемик и овеса. Той е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес, като има огромно международно признание и участие в редица интернационални колективи.

Проф. д-р инж. Георги Тодоров има цели 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чуждестранни организации. Неговите изобретения са в сферата на инжинерните изследвания и практика. Тодоров също така е ръководител на редица международни и български изследователски проекти и автор на 31 изобретения, 6 от които са направени в международен екип.

Коментари: 0