Изчезват все повече лекарства от българския пазар

От 2014 г. е спряна доставката на 300 медикамента

Изчезват все повече лекарства от българския пазар

От българския пазар изчезват все повече лекарства от 2014 г. насам. За този двегодишен период е спряна доставката на 300 медикамента, като по-голямата част от тях са за лечение на заболявания на нервната система.

Според изнесените от Агенцията по лекарствата данни през 2014 г. от пазара у нас са изтеглени 97 лекарства. Следващата година броят им нараства с близо 30% - 127. През първото полугодие на 2016 г. са изтеглени още 73 медикамента.

Оказва се, че едно от спрените лекарства все още се предписва. „Модитен депо“ се прилага при параноидна шизофрения. Макар че здравните власти са уведомени за изтеглянето му, те не са уведомили психиатрите, които съответно продължават да ги предписват. Проблемът обаче е, че няма друго лекарство със същия състав, а само сходни, които не са толкова ефективни, предаде bTV.

Фирмата, която произвежда „Модитен депо“ казва, че е спряла доставките заради недостатъчните количества активно вещество. Със сигурност лекарството няма да го има у нас поне до началото на следващата година. Продължава и изтеглянето на други лекарства, но за постоянно, основно заради неизгодна за производителя цена на българския пазар.

Коментари: 0