Изкуствен интелект ще предотвратява самоубийства

След като проведе успешни тестове в САЩ, Facebook активира софтуера си в нови държави

Изкуствен интелект ще предотвратява самоубийства
Facebook ще  разшири присъствието на своя софтуер за разпознаване на модели поведение в още държави след успешни опити в САЩ за установяване на потребителите със суицидни намерения, пише Business Insider.

Социалната мрежа започна да тества софтуера в Съединените щати през март, когато компанията започна да скарина текста на публикациите и коментарите за фрази, които може да са сигнал за предстоящо самоубийство. Facebook не разкри много от техническите подробности на програмата, но обясни, че своеобразният изкуствен интелект търси определени фрази, които може да са подсказки, като например въпроси от типа: "Добре ли си" и "Мога ли да помогна?".

Ако софтуерът засече намерение за самоубийство, той уведомява специален екип от Facebook, който е обучен да се справя с такива ситуации. Същевременно системата автоматично предлага на потребилетя или на негови приятели различни ресурси, като например телефон за оказване на помощ. В някои случаи служители на социалната мрежа уведомяват местните власти да се намесят.
Коментари: 0