Износът на саудитски петрол със 7-месечен връх

Рекордните запаси и добивът са останали сравнително стабилни през ноември

Износът на саудитски петрол със 7-месечен връх
Автор: Стилиян Гребеничарски

Износът на петрол от Саудитска Арабия през ноември се е повишил до 7-месечен връх, в резултат, на което общото количество за ОПЕК е останало без изменение, съобщава Bloomberg.

Данните на Joint Organisations Data Initiative (JODI – организация правеща мониторинг на търсенето и предлагането на нефт и природен газ) показват, че за разглеждания месец доставките от най-големия глобален износител бележат ръст от сред 6,9 млн. барела на ден през октомври до 7,3 млн. барела дневно. Запасите от суров петрол са останали на най0високото си ниво от януари 2002 г. насам – 305,8 млн. барела. В същото време, за единадесетия месец от годината Саудитска Арабия е намалила съвсем леко добива от 9,69 на 9,61 млн. барела дневно.

Страната не само, че отказа да намали добивите, но и е покачила изнесените количества в опит да запази пазарните си позиции на фона на растящо производство в Русия и САЩ. За да постигне целта си, Саудитска Арабия увеличи отстъпките за клиентите си в Азия през същия месец, но в началото на 2015 г. коригира леко цените в обратна посока.

„Саудитците се опитват да тестват пазаа едновременно с високи обеми и ниски цени. Те притискат пазара с износ и огромни запаси, но в същото време котировките продължават правят страната конкурентоспособна. Това са ясни сигнали, че те могат да направят всичко, за да задържат пазарния си дял“, коментира Джон Сфакианакис от Ashmore Middle East.

Петролният министър на кралството заяви наскоро, че не вижда причина именно неговата страна да свива добивите. Колегата му от ОАЕ пък направи изявление в същата посока, призовавайки държавите извън ОПЕК да ограничат „безотговорното“ производство. Тази категория страни бележи ръст от около 6 млн. барела дневно.

Брентът, който се използва за пазарен ориентир за около 50% от целия добиван нефт по света, поскъпна в петък с близо 4% до 50,17 долара за барел. Американският лек суров петрол пък добави 5,28% и се доближи до европейския сорт - 48,69 долара за барел. Реакцията на търговците бе основно провокирана от Международната енергийна агенция (IEA), която понижи прогнозата си за добива на страни извън ОПЕК през тази година.

Коментари: 0