Jaguar Land Rover откри новия си завод в Словакия

Очаква се той да произвежда 100 000 коли до 2020 г.

Jaguar Land Rover откри новия си завод в Словакия

Снимка: Twitter

Британският автомобилен производител Jaguar Land Rover очаква да достигне годишно производство на 100 000 автомобила в завода си в Словакия до 2020 г., заяви в четвъртък изпълнителният директор на новооткритата фабрика Александър Вортберг.

Компанията официално пусна в експлоатация днес своя нов завод  на стойност 1.4 милиарда евро (1.24 милиарда паунда) в град Нитра, Словакия, след като започна производството си миналия месец. Заводът е построен с първоначален капацитет от 150 000 автомобила.

Той ще поеме производството на модела Discovery, но може да поеме и втори модел, тъй като британската компания е изправена пред несигурност по отношение на липсата на сделка за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Вортберг заяви, че все още не е взето решение за втори модел.

"Много е важно за JLR в световен мащаб, решението между ЕС и Великобритания да не е за твърд Brexit", каза той пред репортери.

"Започваме с един модел и една смяна. Ще започнем да наемаме работници за втора смяна през ноември, а самата смяна ще започне да работи през втората половина на следващата година, като очакваме годишен капацитет от 100 000 коли да бъде постигнат през 2020 г.", каза още той.
Коментари: 0