Кабинетът променя таксите за издаване на визи

Визовата такса за деца до 12 г. се премахва, но се вдига тази за пълнолетните граждани от 60 на 80 евро

Кабинетът променя таксите за издаване на визи

Снимка: Unsplash

616 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Правителството премахва визовата такса за деца до 12-годишена възраст, но увеличава тази за пълнолетни граждани – от 60 на 80 евро. От 15 лв. на 5 лв. се намалява таксата за удостоверяване с „Апостил“, извършвано от Министерството на външните работи.

В момента при подаване на заявление за издаване на виза за краткосрочно пребиваване в България за деца на възраст между 6 и 12 години се събира такса от 35 евро.

Премахването на таксата за децата, както и тройното намаление за "Апостил" стана възможно, след като днес правителството прие Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на МС – на Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визов режим, както и в Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси.

Увеличената визова такса за пълнолетни граждани няма да повлияе и няма да промени визовата такса по Споразуменията за улесняване на визовия режим между ЕС и трети страни, която е 35 евро и се прилага за гражданите на държавите, с които ЕС има сключени визови споразумения за улесняване на визовия режим. Става въпрос за Русия, Азербайджан, Армения и Беларус, пишат от правителствената пресслужба.

Припомняме, че предложението за промяна на визовите такси беше на служебният външен министър Светлан Стоев. В доклада си до Министерски съвет той посочваше прогноза, според която увеличението с 20 евро ще увеличи значително приходите. Oт MBнP пpeдвиждaха тe дa нapacнaт c 220 xил. лв. пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa 2021 г. Зa цялaтa 2022 г. ce пpoгнoзиpaха мaлĸo нaд 1 млн. лв. пpиxoди, a зa 2023 г. – 1.3 млн. лв. Зa 2024 г. пpoгнoзнитe пpиxoди ca нaй-виcoĸи – 1.6 млн. лв. Стоев аргументира предложените промени с това, че размерът на визовата такса не е бил променян в България от 2008 г.

Подкрепи Economic.bg