„Разяреният бик“, който се промъкна на Уолстрийт зад гърба на полицията

Емблематичната бронзова статуя пред Нюйоркската фондова борса има интересна история

„Разяреният бик“, който се промъкна на Уолстрийт зад гърба на полицията 2 Снимки

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Известната статуя „Разярения бик на Уолстрийт от една страна символизира силата на Нюйоркската фондова борса, а също така се е превърнала в туристическа атракция, привличаща интереса на стотици хиляди хора. Историята за появата ѝ в квартала обаче е не по-малко любопитна.

Първоначалната идея на нейния създател – италианският творец Артуро Ди Модика, била да пресъздаде чрез образа на бика силата и мощта на Америка и особено на Ню Йорк - град, в който хора от цял свят могат чрез упорита работа да се превърнат в успешни личности. Това послание скулпторът искал да внуши у хората непосредствено след големия борсов срив от 1987 г.

Артуро работи над статуята повече от две години в студиото си в квартал Soho в Манхатън. Бикът, който е 3.5 метра висок и 5 метра дълъг, е завършен в края на 1989 г. В направата му скулпторът влага 360 хил. долара лични средства, с които се сдобива след продажба на свой имот в Сицилия, пише Charging Bull. 

„Разбира се, има само едно място, на което този символ на свобода и сила ще бъде на мястото си!", мисли си творецът. 

И така в ранното утро на петък, 15 декември 1989 г., Артуро и няколко приятели в нарушение на правилата успяват да поставят масивната статуята точно пред Нюйоркската фондова борса.

Предишната вечер Ди Модика отишъл с хронометър до там, за да провери на какъв интервал от време минава полицейският патрул. След като засича, че това се случва на всеки 5-6 минути, той си дава сметка, че ще трябва да постави бика и да успее да се махне от мястото в рамките на 4.5 минути. Целият този шпионаж се наложил, защото Ди Модика не разполагал с градско или щатско разрешително да постави статуя насред една от най-оживените улици в Ню Йорк.

В уречената сутрин, когато операцията е вече в ход, пред Артуро и приятелите му изниква непредвидено предизвикателство – голямо коледно дърво преграждало пътя им. Те обаче нямали възможност дори да обърнат камиона и затова решават да поставят бика точно под елхата, като гигантски коледен подарък за града.

За броени часове „Разяреният бик“ се появява в новините по цял свят и тълпи от хора се спускат към мистериозната скулптура, която към онзи момент все още никой не знае откъде се е появила.

В края на деня тя все пак е премахната, но благодарение на тогавашния комисар на парковете Хенри Стърн, кмета Ед Кох и Артуро Пиколо скулптурата е оставена на пресечката на Бродуей и Стейт стрийт в Боулинг Грийн.

Пътят към успеха

Роден в малкия сицилиански град Витория, провинция Рагуза, през 1941 г., Артуро Ди Модика още от тийнейджърските си години е привлечен от изкуството и започва да възприема скулптурата като своето призвание.

Едва навършил 19 години той вече е известен сицилиански художник. Тогава решава да замине за Флоренция, където да отвори собствено студио. Пристигайки там, се записва да учи в една от най-добрите арт академии – Florence’s Academia Del Nudo Libero. Само след две години той разбира, че за него мястото е своеобразен застой и там няма да получи желаните успехи. Напускайки, той отваря собствено студио, което бързо се сдобива с последователи.

След като прекарва 12 години във Флоренция, Ди Модика се отправя към Ню Йорк, зареден със същия неистов порив за успех, с какъвто и до днес хиляди хора отиват в този мегаполис.

Той отваря първото си американско студио в Soho и почти незабавно среща признание. Скулпторът споделя, че най-големият му личен успех не са наградите или стотиците му колекции, които струват милиони, а онези творби, които е направил за хората, воден от силната си любов към Съединените щати.

Въпреки всичко шедьовърът на Артуро Ди Модика остава неговият огромен бронзов бик.

Коментари: 0