Как SpaceX планира да осигури бърз интернет по цялата Земя

Предстои изстрелването на два тестови сателита с ракетата Falcon 9

Как SpaceX планира да осигури бърз интернет по цялата Земя

Снимка: SpaxeX

2420 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
SpaceX на Илон Мъск има амбицията да се превърне в световен доставчик на сателитен интернет. Идеята на проекта Starlink е в орбита да се изстрелят малки спътници, които да обслужват глобалните потребителски нужди. Тези дни трябваше да бъдат изведени два малки прототипа, които да дадат официално старт на тестовете. Изстрелването им обаче бе отложено от 17 за 22 февруари.  

Microsat-2a и Microsat-2b ще бъдат пуснати в орбита с Falcon 9. Това се случва само няколко седмици след успешното изстрелване на най-мощната в света действаща ракета Falcon Heavy, отново на SpaceX. 

Идеята на космическата компания е с това да сложи началото на един изцяло нов начин за свързване на човечеството. Затова сега очите ни отново са вперени в Илон Мъск. Амбициите са големи, но подробностите около проекта все още са относително оскъдни. 

За сравнение други сателитни интернет услуги като Viasat и HughesNet разчитат на няколко големи сателита в геостационарната орбита – на около 35 хил. километра над Земята. Данните и сигналите се движат напред-назад между тях и чиниите, монтирани в домовете на клиентите. Потребители на тези услуги в повечето случаи са хора, живеещи в селски райони, където опциите за връзка са ограничени. 

Движението на данни на толкова големи разстояния обаче може да доведе до високи нива на латентност, сочи опитът. Неща като видео разговори или игри в реално време може да се окажат трудно постижими заради забавянето на сигналите, които постоянно трябва да се движат от Земята до Космоса и обратно. 

За да минимизира тези неудобства, проектът Starlink планира да разположи своите спътници в по-ниска орбита и така да намали забавянията. Уловката е, че поради близостта си до Земята, сателитите ще могат да „виждат“ по-малки територии. Това означава, че ще е необходимо да бъдат използвани много повече на брой, така че сигналът да покрие цялата планета. 


Скицата по-горе, изпратена от SpaceX до Федералната комисия по комуникациите, илюстрира плановете на компанията да разположи своите спътници в орбита между 1 100 км и 1 325 км височина. Те ще са в състояние да излъчват сигнали, които да покриват територия в радиус около 1 060 км. 

Изчисленията сочат, че за да се покрие цялата земна площ, ще трябва да бъде изстреляна цяла „армия“ от 4 425 сателита, пише CNET. След като първите 800 спътника от това съзвездие бъдат годни да заработят, те ще са достатъчни да покрият нуждите на САЩ. Заедно с останалите ще трябва да се осигури глобален капацитет. 

Това обаче не е всичко. В дългосрочен план SpaceX планира да изстреля много повече сателити, 7 518 от които да бъдат позиционирани на надморска височина от около 340 км. Това тъй наречено „VLEO съзвездие“ ще осигури допълнителен капацитет там, където е необходимо. Идеята е да се предостави широколентова услуга с висока скорост на пренос и ниска латентност, която пряко да се конкурира с наземните доставчици. 

SpaceX не е единствената компания, амбицирана да изведе сателитно съзвездие в ниска орбита около Земята. Globalstar и Iridium вече експлоатират десетки сателите за гласови услуги на такава надморска височина от години. Прекият конкурент на проекта Starlink – OneWeb, пък наскоро получи одобрение да изстреля няколкостотин широколентови спътника. 

Планът на Илон Мъск обаче изглежда далеч по-амбициозен. По пътя към осъществяването на идеята си SpaceX внедрява значително повече високи технологии. Тя например ще използва специални лазери, които ще позволят на сателитите да комуникират и да се координират помежду си. 

Утре (22 февруари, четвъртък) предстои да бъдат изстреляни двата тестови сателита, които може да се окажат първата стъпка към осигуряването на интернет достъп до всяко кътче на Земята.
Подкрепи Economic.bg