С атрактивен метод три компании ще борят мръсния въздух в Мюнхен

В нов проект шофьорите с най-екологично поведение получават точки, които могат да обърнат във ваучери за Amazon

С атрактивен метод три компании ще борят мръсния въздух в Мюнхен
988 ~ 2 мин. четене

Според Федералното министерство на околната среда на Германия, Мюнхен е на второ място по най-високи нива на азотен диоксид  в страната. Глобалният анализ за замърсяване и тенденциите в мобилността - Inrix Traffic Scorecard показва, че трафикът в Мюнхен е един от най-сложните в страната, като средно един шофьор прекарва 51 часа в годината в задръстване. По данни на Европейската комисия разходите за здравеопазване в рамките на ЕС, произтичащи от мръсния въздух, ще възлизат на между €330 и  €940 милиарда годишно, като основната причина за това ще бъде трафикът.

Тези тенденции провокират три компании в Германия да потърсят решение на проблема с мръсния въздух в града. Siemens Мобилити, платформата ryd на ThinxNet и компанията Hawa Dawa реализираха съвместен пилотен проект в Мюнхен, чиято цел е да докаже, че интелигентният трафик контрол може да помогне на Мюнхен и други градове да постигнат по-лесно целите си за устойчивост. Реализацията на идеята им доказва, че шофьорите могат да бъдат насърчени да използват алтернативни маршрути и така местата с мръсен въздух значително да намалеят.

Трите компании обединиха усилията си, за да докажат, че технологиите и данните могат да облекчат както трафика, така и замърсяването на въздуха. Hawa Dawa предоставиха на лабораторията за интелигентни трафик системи на Siemens Мобилити в Мюнхен (ITS Digital Lab) прогнозни данни за замърсяването на въздуха. Там специалисти по данните и експерти по управление на трафика анализираха информацията, както и анонимни данни от платформата за „умни” автомобили ryd, за да се предскажат индивидуалните маршрути и да се предложат екологични алтернативи. „Зелените“ маршрути бяха предоставени на потребителите на ryd преди началото на тяхното пътуване чрез приложение. Те бяха насърчени да използват алтернативните маршрути, като се включат в състезание в рамките на пилотния проект. По време на състезанието шофьорите с най-екологично поведение получиха ryd-точки, които по-късно могат да обърнат в други неща, например ваучери за Amazon.

Проектът използва сензори в реално време, които измерват замърсеността на въздуха и анализират данните, за да пренасочат трафика в града по оптимален начин. Четириседмичната пилотна кампания стартира през ноември 2018 г., а резултатите от нея са обещаващи, смятат дружествата. Те показват, че 35% - 40% от шофьорите имат желание да допринесат за намаляване на замърсяването на въздуха, когато им е предложен алтернативен маршрут чрез платформата ryd. Първоначалните резултати при участието на над 1600 шофьори отчитат намаляване емисиите на CO2 с 83 кг., на азотни оксиди със 114  г., съкращаване на изминатите километри с 663 км. - в допълнение към главната цел за редуциране на броя на зоните с мръсен въздух. Aко в програмата се включат до 20 000 водачи на автомобили в рамките на един град, намаляването на тези показатели би било еквивалентно на залесяването на площ от над 1 акър.

Оптимизирането на трафика на подобно индивидуализирано ниво може да допринесе за намаляване на замърсеността на въздуха в града като цяло.

В дългосрочен план Siemens Мобилити, Hawa Dawa и ryd планират да проучат възможността да работят и с други европейски градове, помагайки им да постигнат целите си за устойчивост и да напреднат в развитието на интермодалната мобилност. 

Подкрепи Economic.bg