Какаото се завръща у дома

Ръстът в цената може да превърне Амазония в Силициевата долина на какаото

Какаото се завръща у дома
Автор: Стилиян Гребеничарски

Със силния ръст в цената на шоколада и затруднените доставки на какао от Африка, растението е на път да възвърне позициите си там, където се предполага, че води началото си преди около 15 000 години - Амазония.

Бразилия, Еквадор  и Колумбия провеждат целенасочена кампания за връщане славата на региона като традиционен за културата. Страните целят диверсифициране на дейностите, извършвани в сектора на селското стопанство и подобряване социалния статус на фермерите.

Пазарът на какао днес се доминира от страните в Западна Африка, чиито фермери осигуряват около 70% глобалните продажби. Сушата, болестите по растенията и ценовият контрол в някои държави доведоха до това, че през 2014 г. те не успяха да поддържат темпото на нарастване в търсенето и цената на суровина се повиши с над 7% до около 2900 долара за тон.


Към усилията на правителствата от Латинска Америка се присъедини и бившият директор за развиващите се пазари в Credit Suisse Денис Мелка, който стартира кампания в Перу. „Пазарът расте по-бързо от възможностите на Африка да осигурява доставките. Това е невероятна възможност за промяна в цялата индустрия със захарни изделия”, коментира той пред Bloomberg.

Мелка напуска Credit Suisse през 2005 г. и основава Asian Plantations, която развива плантации и добив на палмово масло първоначално в Малайзия, а след това и в Южна Америка, където земята е по-евтина. През ноември той продава компанията си в сделка на стойност 286 млн. щатски долара. Бившият банкер основава United Cacao Ltd., базирана на Каймановите острови. В края на миналата година компанията набра 10 млн. долара в първично публично предлагане в Лондон, а оттогава акциите ѝ са поскъпнали с 35%.

United Cacao очаква първата си реколта от своите 3250 хектара в северната част на Перу. Компанията планира да засади нови 1000 хектара през първите три месеца от годината и още толкова до края ѝ. Когато това стане факт, площите ще са най-големите и с най-ниските разходи, притежавани от корпорация в света.

„Ускоряваме засаждането, защото цената в момента е изключително добра. Силициевата долина на какаото не се намира в Африка или Азия, а в амазонския пояс на Еквадор и Перу”, допълва Мелка.

През  изминалата година Еквадор измести Камерун от петата позиция на най-големите доставчици на какао в света, след като произведе рекордните 240 000 тона. За настоящата година се планира впечатляващ ръст до 280 000 тона. Кот д’Ивоар и Гана осигуряват над 60% от оценявания на 110 млрд. доалра глобален пазар, а третата и четвъртата позиции се заемат от Индонезия и Нигерия.

Фермерите в Западна Африка обработват предимно дребни и разпокъсани площи, а до крайните клиенти суровината посредством няколко огромно по мащаб преработватели като Cargill, Barry Callebaut и Olam International. Търсенето се увеличава в световен план, основно водено от промяната на предпочитанията в Азия. Международната организация на какаото предвижда недостиг от 100 000 тона през тази година, а един от най-големите потребители – Mars, дефицитът да достигне 1 млн. тона до 2020 г.

Какаото е претенциозно растение, което вирее единствено в зоните до 10 градуса от Екватора. С огромните обработваеми площи и идеалните си условия, регионът на река Амазонка има потенциал да стане един от най-големите източници на суровината за производителите на шоколад. Древните ацтеки са наричали какаото напитката на боговете, а по-късно то е пренесено в Европа от испанските конквистадори.   

Коментари: 0