Какви са правата на родител на дете под карантина

Те могат да се възползват от целеви помощи при определени условия

Какви са правата на родител на дете под карантина

Снимка: Красимир Свраков

~ 1 мин.

Началото на учебната година беше белязано с нови случаи на заразени с Covid-19 деца и учители, като експертите коментират, че ще има все повече заразени. Затова от Министерството на труда и социалната политика припомнят какви права имат родителите, ако се наложи децата им да останат под карантина.

  • Имате право, докато детето е у дома, да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен.
  • В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в Агенция за социално подпомагане (АСП) за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи.
  • Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв. 
  • В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа.
  • Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.
  • Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво, върнато от детска градина или училище заради карантина.

„Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3% от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици“, коментира вчера темата образователния министър Красимир Вълчев.

Наскоро от МТСП дадоха и повече информация за мерките, от които може да се възползват родителите.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads