Какво трябва да знаем за лютите чушки

Какво трябва да знаем за лютите чушки

Леко щипещият вкус на лютите чушки е любим на мнозина заради силния аромат и наситения вкус. Лютата храна е полезна за здравето, но също така е противопоказна при някои болести, като гастрит, язва, цистит, заболявания на щитовидната жлеза, епилепсия и други. 

Учените продължават да намират полезни свойства и въздействия на лютите чушки върху човешкия организъм. Foodpanda представя няколко любопитни факти за лютите чушки, които може би не знаете:

Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че, действително няма физическо изгаряне. 

Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната по-вкусна, съобщават от foodpanda.

Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не действа, са птиците.

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. 

Коментари: 0