Караниколов: В топ 5 сме по икономическо развитие през 2017 г.

Наблюдава се засилен инвеститорски интерес към България, смята моностърът

Караниколов: В топ 5 сме по икономическо развитие през 2017 г.
България е в топ 5 по икономическо развитие през 2017 г., отбелязвайки ръст от около 4%. Очаква се тенденцията да се запази и през тази година. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БНТ тази сутрин, като допълни, че „ще работим за повече“. 

Той изтъкна, че безработицата през миналата година е около 6%, а средната работна заплата е била увеличена с 10%, което показва, е икономическите параметри са добри. 

Другото положително нещо е засиленият инвеститорски интерес към България, който, по думите на Караниколов, личи в последните анализи за годината. Министърът припомни, че основни стълбове на БВП са износът и вътрешното потребление, а сега към тях се връща и този на инвестициите. По данни делът му е около 4.3%. 

На въпрос защо въпреки това се отчитат ниски преки инвестиции, Караниколов обърна внимание, че данните, които се качват от БНБ са предварителни, а реалните излизат 15 месеца по-късно. Иначе основният, според него, фактор е правителствената криза от края на 2016 г. - „винаги в такива моменти инвеститорите изчакват и не предприемат действия“. 

Министърът очерта и основните проблеми пред конкурентоспособността – липса на работна ръка, липса на финансиране и административни тежести. „Те са такива, каквито и в целия ЕС“, отбеляза той. Сред предимствата ни пък са професионалната подготовка на българите във висококвалифицирания сегмент като IT например. 

Караниколов увери, че правителството се е заело сериозно с това да намали административната тежест за бизнеса и гражданите – постоянно се гласуват промени, а крайният ефект ще е електронното управление, обясни той. 

В ресорното му ведомство например са преразгледани 114 административни услуги, за които е взето решение да се намалят таксите, броя документи. Предстои обаче още много работа, обърна внимание той. 

Министърът коментира и проблемът с концентрацията на голям капитал в малък кръг хора. „98% от предприятията в Европа са малки и средни, така че ние трябва да мислим за тях“, коментира той и  посочи някои от мерките. Първата е ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Ще пуснем програми за около 400 млн. лв.“, каза още той и изрази надежда, че тази година ще е добра за стартиращите и развиващите се компании. 

По отношение на икономическия дисбаланс между регионите в страната министърът коментира, че компании вече започват да се „оглеждат“ и за местата с висока безработица. Това е така, тъй като там, от една страна, има свободна работна ръка, а от друга, държавата дава допълнителни насърчителни мерки при инвестиции в подобни региони. 
Коментари: 0