Карта: Данък за таксиметров превоз

Карта: Данък за таксиметров превоз

Снимка: Красимир Свраков

3134 ~ 1 мин. четене

След обявената антикризисна мярка, според която държавата ще плати на общините част от патентния данък за таксиметровите шофьори, на „265 истории за икономика“ представяме размера на данъка в отделните общини в страната към 2019 г.. Данните са събирани от ИПИ с ежегодни искания по Закона за достъп до обществена информация и по тази причина не са пълни – обикновено отговори на исканията дават 220-230 от 265-те общини в страната. Размерът на годишния данък може да варира между 300 и 1000 лева годишно.

Според събраната информация за 2020 г., в почти всички общини данъкът е на заложения минимум – 300 лева, което най-вероятно означава, че в тях или няма таксиметров превоз поначало, или общинската администрация не смята за необходимо да го облага над минималните стойности.

Има няколко видими струпвания на общини с висок таксиметров данък – с най-високи стойности са туристическите общини в област Бургас, както и в столицата и няколко общини около нея.

С по-висока ставка са и повечето областни градове, където се извършва и почти цялата реална таксиметрова дейност в страната. С новата мярка, шофьорите ще плащат навсякъде минималния размер от 300 лева, а държавният бюджет ще компенсира разликата до определения от всяка община размер, като преведе трансфер в общинския бюджет.

Интерактивна карта за размера на данъчната ставка за осъществяване на услугата таксиметров превоз.

Източник: ИПИ

Подкрепи Economic.bg