Келнер е пред финализиране на сделката за bTV

PPF е подала документи в ЕК за одобрение на сделката за придобиването на собственика на bTV

Келнер е пред финализиране на сделката за bTV
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Групата PPF, контролиран от чешкия милиардер Петр Келнер, под чиято шапка е българският телеком оператор Теленор, пристъпи към финално одобрение и за придобиването на собственика на bTV Media Group. Инвестиционният фонд е изпратил документи до Европейската комисия за окончателно одобрение за придобиването на Central European Media Enterprises (CME), съобщава чешкото Czech Radio.

След като остана единствен кандидат, през октомври миналата година PPF сключи споразумение за придобиването на CME, която освен българските медии, управлява такива и в Румъния, Словакия и Словения.

Новината за входираните в ЕК документи идва, след като през юли излезе информация, че сделката на стойност 2.1 млрд. долара трябва да завърши преди 27 октомври, точно година след обявяването на споразумението.

Добавянето на CME към портфолиото на инвестиционния фонд се случва, след като по-рано PPF навлезе в телекомуникационния сектор. През 2018 г. компанията на Келнер пpидoби и aĸтивите нa Teлeнop в Унгapия, Бългapия, Чepнa гopa и Cъpбия, с което вече е доставчик на мобилни услуги на шест пазара в Цeнтpaлнa и Югoизтoчнa Eвpoпa – Бългapия, Чeшĸaтa peпyблиĸa, Унгapия, Чepнa Гopa, Cъpбия и Cлoвaĸия.

Преди да погледне към bTV и CME, Келнер опита да купи „Нова телевизия“, но Комисията за защита на конкуренция спря сделката и тогавашният собственик на медията MTG започна да търси други потенциални собственици. Такива по-късно станаха братя Домусчиеви.

Сега смяната на собственика на CME вече, изглежда, е на финалната права, макар отвъд океана да се чуха призиви за блокирането ѝ. Припомняме, че американският републикански сенатор Марко Рубио призова за преразглеждане на продажбата на медийната компания, която е дъщерно дружество на щатския гигант AT&T, заявявайки, че както PPF, така и Келнер „имат опит да действат като пълномощници на Китай в Чешката република“.

Коментари: 0