Китай е готова за търговска война със САЩ

Азиатската страна заговори за „твърди и мощни мерки” заради политиката на Вашингтон

Китай е готова за търговска война със САЩ

Снимка: БТА

720 ~ 1 мин. четене
Китай не иска търговска война, но не се страхува да участва в такава. Това казаха днес от китайското външно министерство по повод обявеното вчера от САЩ 25% мито, което ще засегне вносни китайски стоки на стойност 50 млрд. долара.

„Ако САЩ настояват да действат произволно и безразсъдно, Китай ще предприеме твърди и мощни мерки, за да защити своите законни права”, каза още говорителят на китайското министерство Хуа Чунинг.

Само преди дни САЩ и Китай постигнаха примирие в търговския си спор, обявявайки, че няма да налагат нови търговски мита помежду си. Тогава Вашингтон и Пекин дори излязоха със съвместно изявление, гласящо, че Китай значително ще увеличи  вноса на американски стоки и услуги, за да намали дисбаланса в търговията със САЩ. Намаляването на непропорционалността беше основното искане на американската администрация по време на двудневни търговски преговори с китайски представители.

Вчера обаче Вашингтон изненада Пекин с обявяването на новото мито, като от Белия дом добавиха, че ще предприемат мерки да ограничат китайските инвестиции в САЩ.
Коментари: 0