Китай пуска ваксинационен паспорт за пътуване

Той е за китайските граждани и е достъпен през мобилното приложение WeChat

Китай пуска ваксинационен паспорт за пътуване

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

608 ~ 1 мин. четене

Китай официално пуска ваксинационен паспорт за пътуване. Той се нарича Международен здравен сертификат и съдържа данни за китайските граждани, които ще бъдат достъпни чрез мобилното приложение WeChat.

 

Сертификатът се разпространява „с цел да се подпомогне възстановяването на световната икономика и да се улесни трансграничното пътуване“, каза говорител на външното министерство.

В него се посочват производителя и типа на ваксината, както и информация за резултата от тестове за антитела. Тези данни може да бъдат получени от всеки чуждестранен здравен орган чрез сканиране на QR кода. При желание сертификатът може да бъде отпечатан.

В момента Международният здравен сертификат все още не е задължителен.

„В не твърде далечното бъдеще китайската версия на Международния здравен сертификат за туризъм ще насърчи здравословна, безопасна и подредена комуникация между хора от различни страни и ще се превърне в надеждна гаранция за китайските граждани, пътуващи по света“, се казва в съобщението.

Счита се, че сертификатът е първият подобен в света „ваксинационен паспорт“.

„QR кодове за здраве“ в WeChat и други китайски мобилни приложения вече се изискват в страната, с които гражданите могат да получат достъп до вътрешния транспорт и редица обществени пространства.

Приложенията проследяват местоположението на потребителя и създават „зелен“ код – синоним на добро здраве – ако потребителят не е бил в близък контакт с потвърдено болен от COVID-19 човек или не е пътувал до „вирусна точка“.

Системата обаче повдига въпроси относно поверителността на данните и все по-мащабното държавно наблюдение.

САЩ и Великобритания са сред страните, които в момента обмислят прилагането на подобни разрешителни. Европейският съюз работи и по „зелена карта“ за ваксини, която да позволи на гражданите да пътуват между страните членки и чужбина.

Коментари: 0