Китай скоро ще може да изпрати астронавти да живеят в Космоса

Страната напредва с изграждането на собствената си космическа станция

Китай скоро ще може да изпрати астронавти да живеят в Космоса

Снимка: БТА

500 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китай напредва с изграждането на собствената си космическа станция, приближавайки се с още една стъпка до план си да изпрати астронавти, които да живеят извън Земята. Ракетата Long March 7 бе изстреляна този уикенд от стартовата площадка Уенчанг, съобщиха от Китайската космическа агенция. Изведеният от нея кораб Tianzhou-2 се скачи успешно с основния модул на космическата станция рано в неделя. Мисията проправи пътя за изпращането на астронавти до космическата станция на Китай – товарният кораб е доставил важни стоки за бита, включително скафандри и храна, както и оборудване и гориво.

Наречена Tianhe, космическата станция на Китай ще бъде изградена от три модула – ядрото, товарни кораби като Tianzhou-2 и лаборатории. За да завърши изграждането ѝ, през тази и следващата година страната планира да изпълни 11 мисии. Много скоро се очаква натам да бъде изпратен и първият екип астронавти, които да останат там за по-дълго. 

Очаква се космическата станция да влезе в експлоатация през 2022 г.

Първата саморазработена космическа станция в Китай ще си съперничи с Международната космическа станция, която е съвместен проект между САЩ, Русия, Европа, Япония и Канада. Китай не участва в общото начинание.

Космическите проекти са един от основните стълбове на визията за развитие на Пекин. Миналата година Китай завърши своята глобална навигационна система, наречена Beidou. Нейната цел е да се конкурира с американската държавна система за глобално позициониране (GPS). Миналата година страната стартира и първата си голяма мисия до Марс, където осъществи историческо кацане на безпилотен кораб по-рано този месец.

Втората по големина икономика в света обаче бе се сблъска с остри критики този месец, когато ракетата, носеща основния модул за новата космическа станция, навлезе неконтролирано в земната атмосфера и се разби в Индийския океан.

Коментари: 0