Китайски строителен гигант се интересува от летище „Пловдив“

Китайците пристигат у нас другата седмица, ще разгледат и други обекти в региона

Китайски строителен гигант се интересува от летище „Пловдив“

Най-голямата строителна компания в Китай China Construction проявява сериозен инвеститорски интерес към отдаването на концесия на летището в Пловдив. Аеропортът може да бъде превърнат в модерен карго терминал по световен стандарт и да се превърне в основен логистичен център в Югоизточна Европа.

Това стана ясно по време на работно посещение в Китай на делегация на ПП ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Представителите на строителния гигант още следващата седмица ще посетят България и ще се запознаят на място както с обявената процедура по концесията, така и с техническите характеристики на летището в Пловдив.

Концесията предлага много атрактивни възможности пред бъдещия инвеститор, защото аеропортът се намира на стратегическо място както в България, така и на пътя между Азия и Европа. „Покрай самото летище минава автомагистрала „Тракия“, а само на километри от летището АМ „Тракия“ се свързва с АМ „Марица“, която стига до границата с Турция.

Само на 60 км от Пловдив е Хасково – двете области заедно формират изключително привлекателната за инвеститори икономическа зона „Тракия“, посочи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Депутатът от ГЕРБ-Хасково Делян Добрев от своя страна презентира възможностите, които хасковският регион предлага за инвестиции. Добрев представи перспективите, които Хасково предлага като област, граничеща с Турция и Гърция.

Бяха обсъдени и проектите за АМ „Хемус“ и АМ„Струма“, въпросите около построяването на тунела под Шипка, както и пътя Русе – Свиленград. Българската делегация подчерта, че страната ни е приела нов Закон за концесиите, който прави възможността за инвестиции в България още по-привлекателна. Бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за публично-частното партньорство, които също е свързан с инвестициите у нас.

Коментари: 0