Кои страни засега са отворени за летен туризъм тази година

От списъка са изключени държавите, които изискват 14-дневна карантина

Кои страни засега са отворени за летен туризъм тази година

Снимка: Unsplash

Много от най-големите световни дестинации за пътуване отново се отварят за международни пътници това лято. Не за всички туристи обаче това е поравно. Някои държави пускат туристи само от определен брой страни. CNBC представи ръководство за страните, които са посочили, че започват да посрещат пътници преди август. От списъка на CNBC са изключени държавите, които изискват 14-дневна карантина. Важно е да се отбележи, че този списък показва къде може да отидете на лятна ваканция, но не и дали може да се върнете в родината си. За голяма част от туристите, които решат да посетят Малдивите например, ще могат да го направят само ако след почивката си, имат време за 14-дневна карантина след завръщането си у дома.

Карибите

Някои от най-известните острови на Карибите вече са отворени, включително Антигуа, Вирджинските острови в САЩ (които включват Сейнт Томас, Сейнт Кроа и Сейнт Джон), Пуерто Рико и Сейнт Лусия. Посетителите на последния трябва да представят отрицателен тест Covid-19, направен в рамките на 48 часа преди качването на полет.

Ямайка отваря за всички международни пътници на 15 юни. В същия ден Бахамските острови започват да посрещат яхти и частни полети. Всички останали туристи могат да се присъединят от 1 юли. Аруба също ще отвори своите граници за жителите на Канада, Европа и други карибски острови на 1 юли, но американците например са добре дошли едва след 10 юли.

Министър-председателят на Гренада обяви с публикация във Facebook, че страната смята 30 юни за „възможна дата за възобновяване“, а френският остров Сен Мартин посочи, че посетителите могат да дойдат още на 1 юли, но нищо официално не е обявено.

Европа

Европейския съюз обяви в сряда, че граждани от трети страни ще могат да влизат в страните от Блока от 1 юли. Забраната за пътуване ще бъде отменена „постепенно и частично“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Жозеп Борел. Очаква се пътници от страни с нисък риск да бъдат допуснати първи.

Италия и България вече отвориха своите граници за жителите на повечето европейски страни. Австрия, Хърватия, Кипър, Унгария, Черна гора, Португалия, Словения и Словакия също са отпуснали регулациите, макар и в по-ограничен списък.

Следващата седмица континентът ще направи гигантски скок напред, като отново се отвори за летни пътувания. На 15 юни Германия отменя забрана за пътуване до 31 европейски държави, Гърция - до 29 държави (включително Австралия), а Холандия - до 12 държави от ЕС.

Исландия, Белгия и Швейцария отварят границите си за всички пътуващи в ЕС и Шенгенското пространство. Франция даде индикации, но не обяви официално, че ще последва примера. От средата на юни гражданите на Норвегия и Дания също ще могат да пътуват свободно между двете държави. Предвижда се през юли Испания да отвори отново своите граници пред страните от ЕС и Шенгенското пространство.

До 30 юни пътниците в Гърция, пристигащи от райони с висока степен на заразяване (независимо от националността), трябва да си направят тест за Covid-19 при пристигането си, да нощуват в определен хотел и да преминат под карантина (седем дни за отрицателни тестове и 14 за положителни резултати). След това пътниците са подложени на произволни тестове. Някои части от Южна Италия, включително Пулия и Сардиния, изискват пътниците да изпратят здравни и регистрационни формуляри, преди да пристигнат. Пътуващите, на които е разрешено влизане в Исландия, могат да избегнат 14-дневна карантина, като покажат отрицателни за Covid-19 тестове при пристигане на международното летище "Кефлавик".

Азия

За момента Азия е до голяма степен затворена за чуждестранни летовници. Япония, Виетнам и Сингапур не са обявили дати, когато ще се отворят, въпреки че се казва, че индонезийският остров Бали ще бъде отворен отново през октомври.

Слуховете, че Тайланд се отваря за международни пътници на 1 юли, бяха оборени миналия месец, когато гуверньорът на Управлението по туризъм на Тайланд, заяви, че туристите могат да се върнат в четвъртото тримесечие на годината „най-рано“.

Частните самолети и яхти обаче вече са добре дошли на Малдивите, а търговските авиокомпании трябва да възобновят полетите си от 1 юли. След обявяването на тестови и визови протоколи, страната изглежда засега се отказа от тези изисквания. Турция обяви, че ще посреща туристи през юли.

Шри Ланка се готви да отвори отново границите си на всички националности на 1 август, ако туристите могат да представят доказателства за медицинска застраховка, планират да останат поне пет нощи и могат да покажат отрицателен тест за Covid-19, направен по-малко от 72 часа преди заминаването. Пътуващите до острова също ще преминат втори тест при пристигането си.

Френска Полинезия

Френска Полинезия обяви, че туристи от всички страни могат да пристигнат от 15 юли. Страната, която включва Таити, Моореа и Бора Бора, изисква пътниците да имат или отрицателен тест за Covid-19 (прилаган 72 часа преди заминаване), или „сертификат за имунитет“, който доказва, че сте се възстановили от предишна инфекция. Пътуващите могат да бъдат повторно проверени по време на престоя си.

Северна Америка

Пътуването до САЩ е забранено за някои националности; всички останали могат да бъдат обект на карантини, като изискването за 14-дневна карантина важи на Хаваите например до 31 юли. Канада също има изисквания за двуседмична карантина. Границата между САЩ и Канада е затворена за несъществено пътуване до 21 юни, въпреки че се съобщава, че някои американци влизат през „вратичка“, която позволява на пътуващите да преминават през Канада, за да се придвижат до Аляска.

Мексико също отваря щат по щат, а едни от най-известните мексикански курорти посрещат туристи от тази седмица - Кинтана Роо - домът на Канкун, Плая дел Кармен, Козумел и Тулум. Планира се, че Лос Кабос да бъде отворен в края на юни или юли. Бизнесът е възпрепятстван от съвместно споразумение между Мексико и САЩ, което ограничава несъщественото пътуване до 22 юни. Страната е обявена и за един от седемте „международни горещи точки“ на вируса - списък, който включва и САЩ.

Близкия изток

От Израел до Катар голяма част от Близкия изток все още не е отворена за пътуване. Пътуване до Дубай може да е възможно през втората половина на лятото.

Африка

Популярни африкански туристически дестинации като Мароко и Южна Африка все още не са обявили планове за отпускане на ограниченията по границите. След широко разпространените съобщения, че Южна Африка няма да бъде отворена до 2021 г., туристическите служители на страната изясниха тази седмица, че това е „най-лошият сценарий“ и че се надяват да посрещнат първите си чуждестранни пътници до септември.

Миналата седмица Сейшелите се отвориха за туристи, които пристигат с частен самолет, чартърен полет или яхта. Плановете за възобновяване на търговските полети са определени за юли. Тунис отваря сухопътни, въздушни и морски граници за жителите на Алжир и избрани европейски държави от 27 юни.

Танзания безусловно посреща туристи от всички нации през май - една от най-ранните страни, която го прави. Страната е критикувана за липса на прозрачност по отношение на процента на заразени, както и за изявления на президента Джон Магуфули, че коронавирусът може да бъде излекуван чрез пиене на джинджифил и лимонада. Президентът заяви още, че вирусът е бил отстранен от Танзания „от силите на Бог”, въпреки доказателствата за противното.

Южна Америка

Голяма част от Южна Америка - включително Боливия, Бразилия, Чили и Перу - засега остават извън спектъра на международните пътници. Колумбия забрани всички международни пътнически полети най-малко до 31 август. Аржентина има подобна забрана за полети до 1 септември, въпреки че се говори, че тя ще бъде изтеглена до юли.

Коментари: 0