Комедиен актьор води на президентските избори в Украйна

Зеленски и Порошенко отиват на балотаж

Комедиен актьор води на президентските избори в Украйна

Володимир Зеленски

Снимка: БТА

1436 ~ 2 мин. четене
Комедиен актьор без политически опит излезе начело на президентските избори в Украйна в неделя, предлагайки на избирателите възможността да гласуват за ново лице в политиката, съобщава Ройтерс. 

Резултатите от екзит пол изследванията и ранното преброяване поставят 41-годишния Володимир Зеленски, който играе ролята на президент в популярен телевизионен сериал, пред сегашния президент Петро Порошенко в първия тур на изборите, макар и с малка преднина.

Зеленски трябва да убеди избирателите, че е годен да води държавата в разгара на война и ожесточена битка между западното и руско влияние в региона, започнали след уличните протести на Майдана през 2014 г., отхвърлили предшественика на Порошенко, приятел на Кремъл, и Русия, анексирала Крим.

Инвеститорите също наблюдават дали следващият президент ще настоява за реформи, необходими за поддържане на страната в спасителната програма на Международния валутен фонд, който подкрепи Украйна в условия на война, рязка рецесия и валутен спад.

"Бих искал да кажа" благодаря "на всички украинци, които не гласуваха само за забавление," каза Зеленски в неделя вечер. "Това е само началото, няма да се отпуснем."

Порошенко нарече резултата „тежък урок“, особено от по-младите избиратели и призова за подкрепата им във втория тур.

„Виждате промени в страната, но искате те да бъдат по-бързи, по-дълбоки и с по-високо качество. Разбрах мотивите на протеста ви" - каза той.

Порошенко се опитва да представи Зеленски като неподходящ да представлява Украйна в чужбина, особено в разговорите с руския президент Владимир Путин.

Путин “мечтае за мек, гъвкав, нежен, кикотещ се, неопитен, слаб, идеологически аморфен и политически неопределен президент на Украйна. Наистина ли ще му дадем тази възможност?" - каза Порошенко.Президентът Порошенко - Снимка БТА

Зеленски е получил 30,6% от гласовете, при 17,8% за Порошенко, според актуализирано екзит пол проучване, публикувано на 23.00 ч. украинско време (20.00 GMT), три часа след приключване на гласуването.

Така двамата отиват на балотаж.

Друг бивш президент - Юлия Тимошенко, която печели 14,2% от гласовете, оспори точността на екзит половете, като заяви, че нейното вътрешно проучване я поставя на второ място зад Зеленски. Тя заяви на пресконференция, че може да оспори крайния резултат.
Коментари: 0