Компаниите в САЩ призовават Тръмп да спре с митата срещу Китай

Международните корпорации също са заплашени

Компаниите в САЩ призовават Тръмп да спре с митата срещу Китай

Снимка: БТА

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп в петък обяви нови мита срещу вносни китайски стоки, а отговорът на Пекин не закъсня. Тази разгаряща се търговска война между двете страни е повод за притеснения от страна на американските компании, за които Тръмп твърди, че иска да предпази от нелоялните търговски практики на Китай. Оказва се обаче, че той всъщност нанася вреда на бизнеса им.
    
Тръмп настоява, че митата, които налага срещу вносни стоки от Китай, целят да помогнат на фирмите от САЩ, които са били ощетени от индустриалните политики на Пекин. Поне в краткосрочен план обаче много американски компании ще са единствените, които ще понесат негативите от решенията на Тръмп, коментира CNN Money.

Сделките са в застой. От компаниите смятат, че доставки от ключово значение, които им трябват за производството на продуктите им, могат да повишат цената си. Международните корпорации пък се опасяват дали в бъдеще ще могат да работят с Китай, който е голям и все по-важен пазар за тях.

В петък администрацията на Тръмп обяви, че ще наложи 25-процентно мито върху вносни китайски стоки на обща стойност 50 млрд. долара. Китай отвърна на мярката почти веднага и каза, че САЩ „са започнали търговска война”.

Митата, за които американското правителство обяснява, че са наказание за кражба на интелектуална собственост, ще бъдат приети на два пъти. От 6 юли ще започне обмитяването на над 800 вноски китайски стоки на обща стойност около 34 млрд. долара. За други около 280 стоки решението за митата все още трябва да изчака изтичането на периода за публично обсъждане и затова ще влезе в сила по-късно.

От Пекин казаха, че ще отговорят с ответни мита върху американски вносни стоки на стойност 34 млрд. долара, като сред тези стоки са селскостопански продукти, автомобили и морска храна. Китайските мита също ще бъдат подписани на 6 юли.

Производителите на чипове веднага реагираха на заплахата

Асоциацията на индустрията за полупроводникови чипове (The Semiconductor Industry Association), която представлява някои големи производители на процесори, включително Intel и Qualcomm алармира, че е разбрала за планове на американското правителство да наложи мита върху вносните от Китай компютърни чипове. Причината за безпокойството на Асоциацията е, че американските компании често изпращат почти завършени чипове в Китай, където да се сглобят, изпробват и опаковат. Именно затова американските производители на процесори могат да бъдат силно засегнати, когато тези чипове биват изпратени обратно от Китай към САЩ.

„Макар американската индустрия за полупроводникови чипове да споделя опасенията на администрацията на Тръмп относно китайското принудително споделяне на технологии и практики в областта на интелектуалната собственост, предложеното налагане на мита върху полупроводниците от Китай, повечето от които всъщност са разработени, проектирани и произведени в САЩ, са контрапродуктивни”, гласи становището на Асоциацията.

Международните корпорации също са нащрек

Много международни корпорации, които осъществяват голяма част от дейностите си в Китай, могат също да попаднат между зъбчатите колела на разгарящата се търговска война между Вашингтон и Пекин. Акциите на Boeing се търгуваха с 1 процентен пункт по-ниско при затварянето на борсите в петък, а тези на Caterpillar завършиха деня с понижение от 2 процентни пункта.

Boeing е най-големият американски износител, а Китай е пазар от ключово значение за компанията. От фирмата миналия септември казаха, че очакват Пекин да похарчи почти 1.1 трилиона долара през следващите 20 години за покупката на над 7200 нови самолета. Китай в миналото е заплашвала да купи самолети от френския производител Airbus вместо от Boeing, ако САЩ нарушат търговските отношения.

От Белия дом казаха, че до 30 юни ще обявят рестрикции срещу китайските инвестиции в САЩ. Засега подробностите за предвижданите ограничения са малко, но очакванията са, че ще разклатят сериозно американската икономика заради орязването на потоците чуждестранен капитал.
Коментари: 0