Компаниите вече могат да държат търговските си данни където искат в ЕС

Държавите членки нямат право да ограничават бизнеса от гледна точка на географското местоположение на съхранението

Компаниите вече могат да държат търговските си данни където искат в ЕС

Снимка: Pixabay

Държавите членки вече няма да имат право да ограничават компаниите при избора им на географското местоположение за съхраняването или обработката на търговските си данни. Съветът на ЕС одобри днес предложението за намаляване на пречките пред свободното движение на нелични данни в Общността. Изключение ще се прави, само ако данните са важни за обществената сигурност.

Националните власти в ЕС ще запазят достъпа си до данните, дори когато те се съхраняват в друга държава. Достъп до данните може да бъде необходим, например, за целите на законодателството или надзора.

Новите правила целят да насърчат основаната на данни икономика и развитието на нови технологии, например трансграничните самостоятелни системи и изкуствения разум, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

Очаква се промяната да подкрепи конкурентоспособността на Европа. Свободният поток на данни е особено важен за икономическия растеж и създаването на работни места и ще осигури повече гъвкавост на европейските компании. Те ще могат да избират най-подходящия за тях доставчик на компютърни облачни услуги.

С днешното гласуване в Съвета на ЕС приключва законодателната процедура на първо четене. Европейският парламент гласува становището си през октомври. Предстои ЕП и Съветът да подпишат документа в средата на ноември и след това той да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Правилата ще се прилагат пряко във всички държави от ЕС шест месеца след датата на публикуването.
Коментари: 0