Крипто милионер си купи Lamborghini за $115, благодарение на bitcoin

Италианската луксозна марка супер коли е любима на новозабогателите от криптовалути

Крипто милионер си купи Lamborghini за $115, благодарение на bitcoin

Садингтън с колата си

Снимка: Peter Saddington

12378 ~ 2 мин. четене
Музиканти и спортни звезди идват да си купуват луксозни автомобили в MotorCars в Джорджия, дилърска компания за коли край Атланта. Куейво от местната рап група Migos си е купил от тук  McLaren 720S през ноември. Рикардо Локет, пенсиониран играч на Seattle Seahawk, позира за снимка в Instagram със син Lamborghini Huracan през декември. Дори Шакил О'Нийл е спирал тук, разказва CNBC.

Миналата есен и Питър Садингтън, 35-годишен програмист, който не е нито рапър, нито знаменитост, е посетил фирмата. Той привлякъл вниманието на дилърската компания - и целия интернет - плащайки 45 bitcoin, за да си тръгне от тук с Lamborghini Huracan от 2015 г. за 200 000 долара. 

Благодарение на ранния му интерес към криптовалутите, придобиването на тези 45 биткойна струвало на Садингтън по-малко от $115.

Lamborghini-то на биткойн-ентусиастът не е просто поредната лудост или мания. Тя отразява тенденцията новозабогателите от криптовалути да ги харчат за италиански супер коли.

Садингтън, който е учил компютърни науки във Флорида, преди да изкара три магистърски степени по консултиране, образование и теология от колежа и семинария Luther Rice в Джорджия, попаднал на биткойн през 2011 г. Тогава той видял статия за 90-процентен спад в цената на криптовалутата - от 30 на 3 долара.

"Като човек от сферата на технологиите, и който обича да рискува с нови технологии, реших, че е интригуващо", разказва той в предаването Make It на CNBC. Отнема му месец да се запознае с технологията, описана от Сатоши Накамото. Когато за първи път инвестира в биткойн през ноември 2011 г., цената му е 2.52 долара. Програмистът не разкрива колко единици от валутата има в момента, но казва, че тогава купува над 1000. И оттогава ги държал в очакване на точния момент. 

Садингтън, който е главен технически директор на VinWiki, базиран в Атланта стартъп, който проучва историята на употребявани автомобили, също така поддържа платформа за криптовалути, наречена The Bitcoin Pub и два канала в YouTube за криптовалутата.

Неговият видеоклип в YouTube, който документира закупуването на Lamborghini, има над милион и половина прегледа.

Според някои крайно богати ентусиасти, колите Lamborghini се смятат за "единствения приемлив начин да се харчат пари в общността на криптовалутата Ethereum", пише Ню Йорк Таймс. 

Дори има "меме", което изобразява създателя на валутата Виталик Бутерин като божество, държащо в разперените си ръце Lamborghini.Търговци на луксозни италиански спортни коли в САЩ казват, че откакто биткойн достигна над 19 000 долара миналия декември се отбелязва ръст в покупката на Lamborghini с криптовалута.

"Когато започнахме да приемаме биткойн през 2013 г., имахме по една-две сделки с криптовалути на месец, и така до 2016 г. Но през декември 2017 г. имаме 10 покупки на Lamborghini с криптовалута", казва Пиетро Фриджерио, генерален мениджър на търговска компания, дилър на италианската марка в Коста Меса, Калифорния.

Дори след срива в цената на биткойн тази година, той казва, че през януари са продадени три коли Lamborghini с криптовалута.
Подкрепи Economic.bg