Forbes постави Кристалина Георгиева в топ 5 на най-влиятелните жени в политиката

Ангела Меркел заема първото място за девета поредна година

Forbes постави Кристалина Георгиева в топ 5 на най-влиятелните жени в политиката

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), Кристалина Георгиева, е в топ 5 на класацията на списание Forbes за най-влиятелните жени в политиката. Българката, която бе изпълнителен директор на Световната банка, а от октомври е начело на МВФ, е поставена на пета позиция в престижния списък.

На първо място за девета поредна година е канцлерът на Германия, Ангела Меркел. Тя е отличена, въпреки че обяви плана си да прекрати политическата си кариера след края на мандата си през 2021 г. Меркел е начело на четвъртата най-голяма икономика в света.

Второто място е заето от новия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард. На трето място е поставена председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, която е възприемана като вдъхновител на процедурата по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп. Четвърто място заема първата жена президент на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен.

Заедно жените от топ 5 в класацията надзирават близо 54 млрд. долара в БВП.

По-надолу в класацията място намират още кралица Елизабет Втора (9) и дъщерята на Доналд Тръмп и съветник в Белия дом, Иванка (11). На последното, 22-ро място, в списъка на списание Forbes е поставена 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг, която стана и личност на годината на списание Time за 2019 г.

Коментари: 0