Кризисният щаб пак предлага затваряне на всички търговски обекти в страната

С изключение на аптеките, хранителните магазини, бензиностанциите, банките и застрахователните компании, каза ген. Мутафчийски

Кризисният щаб пак предлага затваряне на всички търговски обекти в страната
23721 ~ 2 мин. четене

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че ще предложи на Министерския съвет още по-строги мерки по отношение на работата на търговските обекти в страната. Според него работа трябва да преустановят абсолютно всички търговци, с изключение на хранителните магазини, бензиностанциите, застрахователните дружества, банките и аптеките.

Това на практика е връщане към първия вариант на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от вчера, 13 март, която обаче бързо беше смекчена.

„Наложените мерки не дават задоволителен резултат, затова ще предложа още по-строги“, каза ген. Мутафчийски по време на извънредния брифинг тази вечер.

От думите му стана ясно, че ще предложи всички обекти в страната, с изключение на аптеките, хранителните магазини, банките, бензиностанциите и застрахователните компании, да се затворят.

„Цял ден получавам запитвания дали салоните за красота и магазините за пирони ще работят. Това ме навежда на мисълта, че не си давате сметка пред какво сме изправени“, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Според него през днешния ден на някои ключови места в центъра на столицата животът е протичал нормално.

„Може би това е добре, че имаме кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговорни към себе си и към всички наши приятели, родители, роднини и колеги“, каза още той.

„Само за днешния ден бройката на заболелите с коронавирус се е увеличила с 10, което е 30% увеличение на броя на положителните проби за един ден“, заяви председателят на Националния щаб. По думите му изследваните проби за едно денонощие са 200.

„Кривата на заболяването трябва да се снижи, за да оцелее здравната ни система и да не се налага да избираме кой да живее и кой не, защото нямаме достатъчно апаратура“. С тези думи ген. Мутафчийски завърши изявлението си.

Коментари: 0