Лекари в Токио призовават Олимпийските игри да бъдат отменени

Болниците в Токио вече са претоварени и нямат почти никакъв свободен капацитет

Лекари в Токио призовават Олимпийските игри да бъдат отменени

Снимка: Unsplash

664 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Най-добрата медицинска организация в Япония подкрепя призивите за отмяна на Олимпийските игри в Токио, заявявайки, че болниците вече са претоварени, тъй като страната се бори със скок на новоинфектираните. В отворено писмо до министър-председателя Йошихиде Суга, публикувано онлайн в понеделник, Асоциацията на практикуващите лекари в Токио заяви, че болниците в града „са пълни и нямат почти никакъв свободен капацитет“.

Настояваме властите да убедят Международния олимпийски комитет (МОК), че провеждането на Олимпиадата ще е рисково и да вземат решението за отмяната й“, се казва в писмото.

Асоциацията, която представлява около 6000 лекари, отправи апел на фона на скок на инфекциите, което доведе до недостиг на болнични легла в някои части на японската столица и предизвика тревога в цялата страна.

Суга в петък удължи третото извънредно положение в Токио и няколко други префектури до 31 май. Но премиерът каза, че провеждането на „безопасни и сигурни“ Олимпийски игри е възможно, ако бъдат приложени строги превантивни мерки, включително действия, които ще попречат на обикновените японци да влязат в контакт с пристигащите във връзка с игрите.

По-голямата част от японската общественост обаче се противопоставя на домакинството на Олимпийските игри тази година. Проучване, проведено през уикенда от ежедневника Asahi Shimbun установи, че 43% от анкетираните искат игрите да бъдат отменени, докато 40% искат по-нататъшно отлагане.

Коментари: 0