Личният лекар ще се сменя и онлайн

Смяната ще става през софтуер на здравната каса

Личният лекар ще се сменя и онлайн

Българите вече ще могат да сменят личните си лекари по електронен път и без да висят на опашки пред кабинетите им. Това е съобщил здравният министър Петър Москов на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Възможността за смяна на личния лекар онлайн е предвидена в промените на наредбата за достъпа до медицинска помощ, която правителството одобри тази седмица, обяснил Москов на заседанието на министрите, според стенограмата от него, пише "24 часа".

Смяната на личния лекар ще става през софтуер на здравната каса, обяснил здравният министър. Така вече хората нямало да се трупат на опашки пред кабинетите на личните лекари, твърди Москов.

От думите на здравния министър обаче не става ясно дали електронният избор ще работи за първата смяна на личните лекари, която е през юни.

Наредбата, одобрена от правителството, предвижда и задължителното потвърждение чрез електронна идентификация на пациента на здравните услуги, за да бъдат платени от касата на лекаря. Това всъщност регламентира внедряването на отпечатъците, за да се ползват услуги в здравеопазването.

Пациентите ще могат да даряват болниците едва след като са оздравели и са изписани, обяснил още Москов на заседанието на министрите.

Коментари: 0