Лидерите на ЕС ще обсъдят икономическите мерки заради кризата на 23 април

Мерките, предприети от ЕС досега, са на стойност 3.2 трлн. евро

Лидерите на ЕС ще обсъдят икономическите мерки заради кризата на 23 април

Снимка: БТА

684 ~ 1 мин. четене

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще проведат онлайн среща на 23 април, за да обсъдят икономическите мерки, които се предприемат от съюза заради кризата от коронавирус, съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, цитира от Reuters. Сред обсъжданите теми ще е създаването на временен фонд за възстановяване на икономиката, дело на Европейската инвестиционна банка. 

Припомняме, че вчера по време на видеоконферентен разговор финансовите министри от еврозоната се споразумяха за пакет в подкрепа на икономиката на стойност 500 млрд. евро.

„Този план трябва да тласне икономиките ни напред, като в същото време промотира икономическата конвергенция в ЕС. Европейският бюджет ще трябва да изиграе важна роля“, каза Мишел, наричайки снощното споразумение „сериозен пробив“.

Отпуснатите пари обаче са по-малко от тези, които поиска  Европейската централна банка. По нейни сметки общността ще се нуждае от 1 милиард и половина евро, за да се справи с кризата.

Въпреки това всички мерки, предприети от ЕС досега, са на стойност 3.2 трлн. евро - най-големите в света. Те са в допълнение на всички останали мерки, които се предприемат от съответните държави-членки.

Подкрепи Economic.bg